Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DZS objavio podatke

U prva tri mjeseca ove godine zabilježen najmanji pad BDP-a od početka koronakrize, Marić: ''Podaci su čak i bolji od projekcija Vlade''

Državni zavod za statistiku objavio je prve procjene BDP-a za prvo tromjesečje ove godine. Prema tim podacima, zabilježen je najmanji pad BDP-a od početka epidemije.

Hrvatsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju palo za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku. To je najmanji pad od početka koronakrize, a ukazuje na to da se gospodarstvo oporavlja.

To je četvrto tromjesečje u kojemu se bilježi pad na godišnjoj razini, ali je ovoga puta pad sporiji nego u prethodnom kvartalu, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost u prvom tromjesečju manja za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Pad BDV-a vidljiv je u većini djelatnosti, a pad je najviše utjecao na trgovinu, prijevoz i skladištenje, turizam, ugostiteljstvo i poslovanje nekretninama. Veći pad BDV-a ipak je ublažen porastom u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Mjere utjecale na pad u turizmu

Na snažan pad turističkih djelatnosti utjecale su stroge mjere koje su na snazi bile početkom ove godine. I u komercijalnim smještajnim objektima primjetan je pad broja dolazaka i noćenja turista.

Industrijska proizvodnja nastavila je snažno rasti, a najveći se rast bilježi u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, metala, metalnih proizvoda, računala i elektroničke opreme.

Pad od 0,4 posto zabilježen je pak kada se govori o potrošnji kućanstava, što je mnogo blaži pad nego u prethodnom tromjesečju. S druge je strane zabilježen porast prometa za 4,8 posto u trgovini na malo – trgovini poštom, preko kataloga, interneta i televizije.

Bruto investicije u fiksni kapital u prvom su tromjesečju 2021. rasle za 4,6 posto, što je ublažilo još veći pad BDP-a.

Marić zadovoljan

Procjene Državnog zavoda za statistiku komentirao je ministar financija Zdravko Marić. ''Podaci su čak i nešto bolji od projekcija Vlade, nešto su veći od pretpostavki'', kazao je.

''Stavljajući nas u kontakt drugih europskih zemalja, samo su tri zemlje ostvarile rast - Francuska, Litva i Slovačka, a Hrvatska je odmah nakon njih među zemljama s najmanjim padom. Prosječni pad u EU-u je oko 1,8 posto'', otkrio je Marić.

Ministar smatra da je izgledno očekivati da će nas u sljedećem tromjesečju očekivati rast. ''Sljedeća objava DZS-a sigurno će imati pozitivan predznak'', dodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene