Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantira stranačko zapošljavanje

Bauk: U državnoj javnoj upravi gotovo 3.300 zaposlenih manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Arsen Bauk danas je u Splitu opovrgnuo da vladajuća koalicija u javnoj državnoj upravi zapošljava stranačke kolege i podobnike ističući da je, otkako je koalicija na vlasti, broj zaposlenika u državnoj upravi smanjen za gotovo 3.300.

"Prema podacima iz registra zaposlenih u javnom sektoru, danas je u državnoj javnoj upravi zaposleno između 3200 i 3300 ljudi manje nego što je bilo na dan kada je koalicija preuzela vlast. Sve priče o masovnom zapošljavanju stranačkih kolega, podobnika itd. u državnoj upravi brojke ne potvrđuju", rekao je ministar Bauk danas novinarima u Splitu.

Objasnio je kako je krajem 2011. godine u državnoj upravi bilo 227.887 zaposlenih, a danas ih je 224.608.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

>> Vlada zapošljava, otvaraju se natječaji za 40 radnih mjesta

Na pitanje kako komentira današnju odluku vlade da će u Ministarstvu pravosuđa te u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave zbog jačanja kapaciteta javne uprave biti zaposleno 40 ljudi, ministar Bauk odgovorio je kako postoje dvije vrste novih zapošljavanja.

"Jedna je ona kada netko ode iz sustava i treba ga zamijeniti - najčešće u školstvu jer ne možete profesora povijesti ili matematike zamijeniti s nekim iz sustava tko se time ne bavi, ili slično tomu liječnika u zdravstvu", objasnio je ministar Bauk.

Po njegovim riječima, drugi dio zapošljavanja je ciljan, u segmente koji su nam potrebni zbog ulaska u EU, primjerice za EU fondove, ili u policiji za nadzor schengenske granice. "To su ciljana zapošljavanja koja su u daleko manjem broju", dodao je Bauk.

Novinari su ministra Bauka zamolili da komentira korištenje službenih vozila, podsjećajući pritom da su neki ministri nedavno bili službeno u Splitu, nakon čega su otišli na predizborni skup SDP-ova kandidata za splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara, a neki dužnosnici koji žive izvan Zagreba stalno se koriste službenim automobilima za odlazak kući vikendom.

Ministar Bauk odgovorio je kako je korištenje "tih resursa u kampanji propisano Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i predizborne promidžbe", a korištenje izvan toga propisano je odlukom Vlade RH. "Koliko sam ja uspio vidjeti, svi su se pridržavali tih propisa", dodao je ministar Bauk.

Na pitanje hoće li biti kakvih sankcija za dužnosnike ako se dokaže da se nisu pridržavali propisa, ministar je odgovorio kako "sankcije u tom smislu izriče Državno izborno povjerenstvo (DIP), a mimo izbora ih može sankcionirati njihov nadređeni".

Na pitanje koliko je potpisa potrebno prikupiti za referendum na kojem bi se građani očitovali o tome je li brak zajednica muškarca i žene i je li to 370.000 tisuća (budući da je to deset posto od ukupnog broja glasača na biračkom popisu), ministar je odgovorio kako tu treba pribrojiti i birače u dijaspori i one koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu te nisu ušli na popis za lokalne izbore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene