Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine.


Komentirajući jučerašnju izjavu šefa delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena da Hrvatska ne može provesti izbore za Europski parlament po sadašnjim biračkim popisima, Bauk je istaknuo da ‘biračke popise moramo riješiti zbog sebe, a ne Europe’.

Ti popisi ne mogu utjecati na rezultat izbora za Europarlament jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, ali mogu itekako utjecati na rezultate lokalnih izbora koji će se održati iduće godine, zato ih moramo do tada srediti, rekao je Bauk novinarima.

Za potpuno sređivanje popisa potrebni su ugovori s drugim državama koje bi Hrvatsku obavijestile o hrvatskim državljanima koji su umrli u inozemstvu, kao i izmjene Zakona o prebivalištu, za što je nadležan MUP. Nakon toga će policija izbrisati iz evidencije one koji ne stanuju u Hrvatskoj te su višak na biračkim popisima, dodao je Bauk.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je kako je pripremljen novi Zakon o boravištu koji će biti ‘kvalitetna podloga za efikasniju ulogu policije u utvrđivanju boravišta svih građana i raščišćavanju biračkih popisa’.

Ostojić nije želio nagađati hoće li novi zakon biti usvojen do kraja sadašnje saborske sjednice već je izrazio uvjerenje da će ga ‘vrlo brzo prezentirati Saboru i da će ga Sabor i usvojiti’.

U vezi najave teritorijalnog preustroja Hrvatske i uvođenja pet regija, ministar Bauk ustvrdio je kako će se lokalni izbori 2013. godine organizirati prema sadašnjem teritorijalnom ustroju, a o daljnjim koracima će se još voditi rasprave. (Hina)

Vezani članci Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže" Slika nije dostupna REFERENDUM O OUTSOURCINGU 'Prikupljeno je dovoljno potpisa'

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.