Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predomislili se!

Od iduće godine baterije više nikome neće biti besplatne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je najavljeno iz ministarstva kako će baterije za slušne aparate biti besplatne za sve do 18. godine ipak neće bitio tako.

Novca za baterije za slušne aparate nema, pa ima, pa opet nema. Iako je ministar zdravlja najavio da će ga biti za sve one do 18 godina i koji se redovito školuju. Čini se da ipak neće biti tako. Baterije će biti besplatne samo do kraja ove godine.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Ilustracija Traže ispunu obećanja Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake"

VIDEO Dobio slušni aparatić i prvi put čuo mamu: Evo reakcije!

'Bez njega ne čujem, ne mogu ići u školu, niti ne mogu trenirati, ništa ne mogu bez njega. Kad baterija stane ja ništa ne čujem', rekao je Ivan Hribar koji oštećen slluh ima od rođenja.

Njegovoj sestri Anamariji ugrađena je umjetna pužnica, ali na jednom uhu koristi slušni aparat.

'U školi odlično čujem i funkcioniram sa prijateljima, ali bez toga ne mogu ni slušati profesore kako pričaju, teško', rekla je Anamarija Hribar.

Oni ne mogu bez aparata, a aparat ne može bez baterije. Iako je bilo najavljeno da će im država plaćati baterije do kraja školovanja, čini se da novca ima samo do kraja ove godine.

'Do kraja godine osigurali smo sredstva iz drugog izvora, za baterije, za skupinu djece do 18 godina, i osoba na redovitom školovanju', poručuju iz HZZO-a.

Zoran Milanović: HZZO od 1. srpnja ima veću autonomiju, ali i nadzor

Za tu skupinu država izdvaja milijun kuna, a od iduće godine neće izdvajati ništa, baterije više nikomu neće biti besplatne.

'Stručno povjerenstvo je skinulo baterije, zato što su u pitanju energenti, roba široke potrošnje, koji nisu niti trebali biti na listi pomagala', dodaju iz HZZO-a.

A ministar zdravjla Rajko Ostojić je obećao nešto posve drugo. Rekao je kako će sva djeca do 18 godine života i sve osobe do završetka redovitog školovanja biti kao do sada, da se neće naplaćivati baterije za slušne aparate.

Učestalo mjenjanje odluka i određivanje dobnih granica oštro je osudio HDZ.

'Jadna je ona vlada koja pokušava šparati na invalidnim osobama', rekao je akademik Željko Reiner.

Na razini pojedinca je to puno novaca, mnogi od njih jako teško žive, nije im malo dati taj novac, a taj novac za državu uistinu ne predstavlja ništa.

Konačno neke dobre vijesti: Baterije za dječje slušne aparate opet na teret HZZO-a!

A za obitelj Hribar taj novac predstavlja sve!

'Svaka baterija po našem saznaju košta sedam kuna, mjenja se svakih sedam dana, odjednom znači tri, sinu dvije, njoj kćeri jedan', rekla je Ivanova i Anamarijina majka, Marija Hribar.

'Bez baterija, odnosno bez slušnog aparata nema normalnih života, jer oni ništa ne čuju bez toga', dodala je Marija.

A pitanje je čuju li oni koji o baterijama za slušne aparate odlučuju, potrebe svojih građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene