Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema obećane privatizacije

Baško Polje: Vojna odmarališta propadaju bez ulaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojska je kažu imala svoja odmarališta i hotele na najljepšim pozicijama na Jadranu, a sada u njima ljetuju samo turisti plićeg džepa, dok objekti propadaju.

Sedam takvih mjesta je u sklopu tvrtke koja je u potpunoj besparici, radnici mjesecima ne primaju plaće, a treba se pripremiti za sezonu. No Vlada nikako da donese konačnu odluku, kakva je njihova sudbina i što s tim potencijalnim turističkim biserima namjerava. Radi se o atraktivnom mjestu uz predivne plaže, no ruke radnika su u džepovima, umjesto da pripremaju Baško polje za sezonu. Novca za to nema, a ni oni mjesecima nisu primili plaću.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

'Svi imamo kredite koje ne možemo vratiti. Ja sam osobno dobila tisuću i pol kuna u ova četiri mjeseca, a rata kredita mi je tisuću i devetsto', kaže radnica Tončika Ravlić. Četrdeset godina staro odmaralište načeo je zub vremena, godinama se nije ništa ulagalo. Nekada u vlasništvu vojske, sada u sklopu Cluba Adriatic, u vlasništvu fonda za privatizaciju, godinama čeka obećanu privatizaciju. Bilo je najava i da će pod okrilje MORH-ove tvrtke Pleter, no ništa se ne miče s mjesta.

'Hrvatska vlada i fond za privatizaciju u ovom momentu ne znaju što i kako dalje sa ovim objektima. To neinvestiranje se odražava na sve lošije poslovanje. Troškovi rastu, vi niste u mogućnosti podići cijenu svojih usluga, konkurencija ide naprijed i automatski sve negativnije poslujete', pojasnio je Igor Ursić, predsjednik radničkog vijeća. Novac duguju i Općini Baška Voda, gdje smatraju da je za ovo stanje krivo i loše poslovanje Cluba Adriatic.

'Dug koji ima Adriatic Club prema općini Baška Voda, odnosno turističkoj zajednici i komunalnom poduzeću, prelazi cirka dva milijuna i sto tisuća kuna. Praktično, petnaest posto općinskog proračuna samim time dovodi u pitanje i problem, koji iz toga nastaju, ističe Filip Vidulin, zamjenik načelnika općine Baška Voda. Sudbinu Baškog polja dijeli još šest bivših vojnih hotela i turističkih naselja od Fažane do Župe Dubrovačke u sklopu Cluba Adriatic. Potencijal je to od oko 15 tisuća ležajeva, a sada ih je duplo manje, uz kvalitetu od svega dvije zvjezdice. Trebaju hitna ulaganja, čekaju odobrenje za dizanje kredita, a od privatizacije se nije puno napravilo u zadnjih osam godina.

'Kad se ulazilo u cijelu priču nije se pretpostavljalo da bivša JNA nije rješavala vlasničku situaciju. Njima je bilo bitno da su u posjedu, znači niti je imala katastarsko, niti gruntovno evidentiranu situaciju i to danas nama stvara problem', kaže Marino Buljanović, predsjednik Uprave Cluba Adriatic. Baško polje ima jedino riješeno vlasništvo no i oni strahuju da ne bi postali poput najgorih primjera: Hotela Krvavica, koji zadnjih petnaestak godina stoji potpuno devastiran, iako je bilo zainteresiranih kupaca te Kupari, derutne zgrade koje i dan danas sramotno i tužno zjape u kako kažu, jednoj od najljepših uvala na Jadranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene