Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poplave prijete Baranji. Vodeni val, nastao topljenjem snijega i jakim kišama u Njemačkoj, Dunavom stiže u Hrvatsku.


Sve podunavske zemlje, od Slovačke i Austrije do Mađarske i Hrvatske, u stanju su pripravnosti. U Hrvatskoj je prvo na udaru područje Batine u Baranji. Dunav im ne da mira. Namještaj i kućanske aparate mještani sklanjaju na gornje katove kuća.

Vezani članci Slika nije dostupna Vodostaj Drave i Dunave i dalje raste Slika nije dostupna Vukovar: Proglašene mjere obrane od poplave

Valja spasiti i drva za ogrjev. U 'radnu akciju' , vlasnicima 200-tinjak kuća došli su pomoći i prijatelji. 'Svi su priskočili. Stavili smo gore frižidere, stolove, sve', rekao je Ivan Dudović.

Vijest o silini Dunava brzo se pročula pa će vodeni val, idućeg tjedna, spremno dočekati. 'Navodno će u utorak biti 520, a preko 530 mi smo poplavljeni na donjim etažama', pojasnio je Dudović.

Dunav nezaustavljivo raste

U Linzu i Bratislavi za sat vremena razina rijeke podignuta je za dva metra. U hrvatskom dijelu porast će za još tri i pol metra.

'Nikad nismo imali ovako velik vodostaj u Hrvatskoj. Nije tipično vrijeme za siječanj. Nije normalno da se snijeg već otopi i da bude većih količina oborina, ali moramo se snalaziti i s ovakvom situacijom', rekao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

>> Batina: Dunav nemilosrdno raste, pripreme za val

Nasipi u Batini 'drže vodu' do 830 centimetara. Dunavski val neće izdržati samo Zeleni otok jer se nalazi van branjene zone. Mještani su, stoga, iz 'zimskog sna' probudili i čamce.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju