Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIG-ove imamo do 2024.

Ministar obrane kaže da nabava aviona nije odgođena i poručuje: ''Neće nam nebo čuvati stranci''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nabava novih višenamjenskih borbenih avona nije odgođena i ne postoji opcija da hrvatski zračni prostor čuvaju stranci, kazao je u srijedu ministar obrane Mario Banožić.

''Mi još uvijek imamo naše migove kojima rok istječe 2024. godine. Duboko se nadam da ćemo do tog razdoblja riješiti našu situaciju što se tiče višenamjenskog borbenog zrakoplova", rekao je Banožić nakon predstavljanja novih sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske u vojarni ''1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia''.

Pročitajte i ovo Borbeni avion, ilustracija - 2 ''Na ponos Hrvatskoj'' Odluka o borbenim avionima početkom godine: ''Istina, trenutak je težak, ali vrijeme je da se nešto riješi" Mario Banožić komentirao i premijer Banožić demantirao da je stigla američka ponuda za F-16: ''To je neozbiljno. Na tom portalu postoji tvrtka...''

U tom slučaju, dodao je, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastavit će čuvati hrvatsko nebo kao što je to činilo i proteklih 30 godina.

Banožić je kazao kako je bilo planirano da se politička odluka o nabavi novih aviona donese odmah iza Nove godine, dodajući da je s obzirom na potrese u Sisačko-moslavačkoj županiji vlada svoje snage koncentrirala na tu županiju.

''Čekamo bolji trenutak kako bismo javno prezentirali što je donijela studija o evaluaciji, a plan nam je donijeti tu odluku tijekom ove godine'', nadodao je.

''Sve su zadaće usklađene sa Stožerom''

Upitan za bespravnu gradnju mađarskog koncesionara na otoku Smokvici kod Rogoznice, Banožić je istaknuo da da otok nije u nadležnosti MORH-a i da je predan Ministarstvu graditeljstva i državne imovine.

''Vojni objekti nisu iskazani u prostornom planu što investitorima čini otežanu poziciju za buduće investicije. Ako je investitor obnavljao nekadašnje vojne objekte, onda to pozdravljam. Ako nije, pozivam inspektore da i dalje rade svoj posao'', poručio je.

Govoreći o kapacitetima Hrvatske vojske na području pogođenim potresom, Banožić je naglasio da su sve zadaće usklađene sa Stožerom civilne zaštite.

''Stojimo na usluzi tamo gdje je potrebna brza intervencija. Želja mi je da se situacija čim prije normalizira i da se okrenemo građevinskom sektoru i izgradnji objekata. Situacija u Petrinji je dosta ozbiljna jer vidimo da se pojavljuju neke prirodne pojave s kojima je upoznata i vojska. Kada primimo nove zadaće, odmah ćemo reagirati'', zaključio je Banožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene