Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera oko vrtića se nastavlja

Bandić poručio Holjevac: Ne unosite nemir u zagrebačke obitelji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Milan Bandić poručio Tatjani Holjevac da ne unosi nemir u desetke tisuća zagrebačkih obitelji.

Pravna zavrzlama s cijenom vrtića i prepucavanje skupštinske većine i gradonačelnika Milana Bandića za sada su  izazvali pritisak na ravnatelje, koji su se nedužni našli u paljbi s obje strane, a očito će izazvati i samovolju roditelja. U vrtićima su roditelji stvorili gužvu donoseći dokumente potrebne za određivanje cijene, a neki ih, poput Mirele Blažanović iz udruge Roda, neće ni donijeti. Ona valjanom smatra posljednju odluku Skupštine prema kojoj jaslice stoje 200, a vrtić 400 kuna.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Slika nije dostupna A DEMOGRAFIJE SU SVIMA PUNA USTA ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?''

'Stalno zovu roditelji da pitaju što činiti i svima savjetujem da svatko postupi po svojoj odgovornosti. Ima još roditelja koji neće predati papire, već će plaćati cijenu iz posljednje odluke. Koliko znam, u vrtiću mog djeteta, gdje je 600 djece, oko 150 roditelja nije predalo papire', rekla je Blažanović, ogorčena jer ju je gradonačelnik Bandić u srijedu u Dnevniku 3 prozvao za stranačko lobiranje te otkrio podatke o njezinu djetetu.

Oko podneva, zadnjeg dana predaje dokumenata, potpredsjednica Tatjana Holjevac uime Skupštine poslala je obavijest ravnateljima vrtića da ne prikupljaju dokumente, na što je gradonačelnik Bandić odgovorio dopisom u kojem poziva Holjevac “da svojim neodgovornim djelovanjem ne unosi nemir u desetke tisuća zagrebačkih obitelji” te je zamolio da ne izlazi iz okvira svojih ovlasti. Bandić ustraje na tome da će cijene biti onakve kakve je Skupština odredila lani.

Do 14 sati ravnateljice s kojima smo razgovarali nisu primile taj dopis. Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje, tvrdi da nisu točne tvrdnje kako neke ravnateljice odbijaju uzeti potrebne papire.

'Imamo 60 ravnateljica i sve korektno i kvalitetno rade svoj posao. Bitka oko cijene vrtića može se voditi pravno, ali ne na ovaj način', smatra Lovrić. Potvrdio nam je da su do srijede primili dokumentaciju za 20 tisuća od 32 tisuće djece, odnosno 60 posto. Analiza tih podataka pokazuje da će 9600 (48 posto) roditelja vrtić plaćati manje ili ništa, 5000 (25 posto) jednako kao prije, 4000 (20 posto) više nego prije, a 1000 (pet posto) najvišu cijenu od 2000 kuna.

Sličan su dojam dobili i u vrtiću Sunce, ali naglašavaju da ima mali dio roditelja kojima je vrtić preskup i ne znaju kako će ga platiti. HDZ je kritizirao prebacivanje odgovornosti na ravnatelje. 'Mi ne znamo koja je odluka na snazi. Ona iz prosinca bila je u skladu s proračunom i programom, ali je promijenjena. A ova je valjana, ali tek kad se uskladi s proračunom. Mora se utvrditi tko je odgovoran za ovu situaciju', rekla je Danira Bilić. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene