Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u petak na pitanje je li njegova podrška Kolindi Grabar-Kitarović naštetila njezinim izbornim rezultatima u Zagrebu da čovjek koji vodi Zagreb 20 godina ne može naštetiti nikome, pa ni predsjednici, te je poručio da je on "rješenje, a ne problem".


"Čovjek koji vodi Grad 20 godina ne može naštetiti nikome, pa ni predsjednici. Iz afirmativnih premisa slijede afirmativne konkluzije, a iz negativnih premisa, ja nisam navikao na njih", izjavio je Milan Bandić u Gradskoj upravi, gdje je predstavio novi kolektivni ugovor za zaposlenike ZET-a, Zagrebačkog velesajma i Vodoopskrbe i odvodnje.

Vezani članci Pavo Kostopeč Kostopeč: ''Mislav Herman zbog suradnje s Milanom Bandićem ne bi trebao voditi gradski HDZ'' Provjereno: Milan Bandić - 3 Nakon smrti Milana Bandića uslijedile ostavke, smjene, istrage i uhićenja: "Ne smije se dogoditi to da se sve svede na 'sjaši Kurta, uzjaši Murta'"

Na pitanje kako je shvatio više od osam posto glasova, koje je u Zagrebu dobio predsjednički kandidat Dario Juričan, koji je svoju kampanju temeljio na satiričnom prikazivanju Bandića kao simbola korupcije, odgovorio je kako je to demokracija, a on se ne bavi Juričanom.

"Mali ljudi se bave drugim ljudima, prosječni o stvarima, a veliki o budućnosti. Ako hoćete biti u novinama i medijima samo pljunite Bandića i vi ćete to prenijeti. Ja se ne bavim s drugim ljudima, drugi se bave sa mnom, ja sam rješenje, a ne problem", rekao je Bandić.

U vezi reakcija Hrvatskog novinarskog društva i javnosti na njegovo ponovno vulgarno ponašanje prema novinarki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici, Bandić je poručio novinarima: "Istom mjerom kao što se vi prema meni ponašate, tako ću se ja prema vama ponašati".

"Ja čuvam svoje dostojanstvo, čuvam i vaše, i dok god budem na funkciji, to ću činiti. Ja sam Milan Bandić, može mi biti, ja sam se izborio da štitim svoj dignitet i svoje dostojanstvo, kad god je ugroženo", rekao je.

"Među vukovima treba zavijati, a među janjadi blejati. Ja sam nešto i knjiga pročitao, uz ulicu koju orem svaki dan, za razliku od drugih koji iz salona vode politiku", kaže Bandić.

Veće plaće i za radnike ZET-a, Vodoopskrbe i Zagrebačkog velesajma

Nakon što su radnici Zagrebačkog holdinga sklopili novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, isti takav dobili su i radnici tvrtki izdvojenih iz Holdinga - ZET-a, Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog velesajma, pa se i njima povećava osnovica za plaće za 5,8 posto, rečeno je u petak u Gradskoj upravi.

Novi kolektivni ugovor za oko 5300 radnika u ta tri trgovačka društva počet će se primjenjivati od 1. siječnja, najavila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Osnovica za plaće se s 2884,87 kuna povećava na 3052,20 kuna, odnosno za 5,8 posto. Radnicima će se isplatiti i neoporezivi iznos za različite vrste materijalnih prava, što znači da će im se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa.

Umjesto 2884 kune za božićnicu i regres, dobivat će ukupno za božićnicu i regres 2500 kuna neoporezivog iznosa, te je kao kompenzacija uvedena naknada za prehranu od 5000 kuna godišnje, koja će se isplaćivati mjesečno u iznosu od 416 kuna. Radnicima će biti isplaćena i nagrada od 5000 kuna godišnje u dvije rate.

Grad Zagreb, ZET, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački velesajam te sindikati koji djeluju unutar tih trgovačkih društava postigli su suglasje i oko destimuliranja bolovanja, koje se često zlorabi, pa se smanjuje stopa plaćenog bolovanja za prvih šest radnih dana s 85 posto na 75 posto plaće.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da zadnjih 12 godina radnicima u tim tvrtkama nije rasla osnovica. Smatra kako je dobro ovo što su sada to napravili, jer u Parizu zaposleni u javnom prijevozu štrajkaju i za Novu godinu. To znači da socijalni dijalog nema alternativu.

Ustvrdio je da zbog povećanja prava u novim kolektivnim ugovorima neće biti novih poskupljenja usluga u Zagrebu jer su se "pokrili onoliko koliko imaju". (L.R., Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju