Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkurencija su nam Španjolska i Francuska

Bajs: Stanje u Egiptu ne može biti ključ našeg uspjeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Damir Bajs na sastanku užeg Vladinog povjerenstva za praćenje turističke sezone održanom u Kupjaku u Gorskom Kotaru istaknuo je da se borba protiv sive ekonomije u turizmu nastavlja i izvan glavne turističke sezone.

'Nastavit ćemo s provođenjem nulte stope tolerancije prema sivom tržištu obavljanjem nadzora u suradnji s Državnim inspektoratom tijekom cijele godine', kazao je Bajs. Ministar turizma je izvijestio da se nastavlja provođenje 30 mjera za unaprjeđenje turizma u 2011. godini te da je do sad obavljeno oko 50 posto posla na ovom području.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio"

Istaknuo je značenje uvođenja novih zrakoplovnih linija za Kvarnersko područje tijekom sezone čime će se otvoriti neka do sad nedovoljno zastupljena turistička tržišta.

>> Svi zračni putevi vode u Hrvatsku

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Bajs je kazao da složena politička situacija u sjevernoafričkim zemljama ne može biti ključ uspjeha hrvatskog turizma, nego to može biti naša dobra pripremljenost za sezonu. Naša konkurencija nisu Egipat, Tunis ili Grčka, nego Španjolska, Francuska i Italija, kazao je. Izrazio je očekivanje da će naredna sezona biti jedna od težih, ali je naglasio da se cijene ne bi trebale smanjivati, nego davati više za istu cijenu.

Kako je sastanak održan u nedavno otvorenom, ali već dobro posjećenom ugostiteljskom objektu Gina u Kupljaku koji se sastoji od krčme, 5 soba i pripadajućeg sanjkališta, Bajs je ovaj objekt istaknuo kao pozitivan primjer uspjeha kroz legalni rad i temeljem proizvoda koji privlači goste.

U Gorskom kotaru niti jedna nepravilnost

Glavni državni inspektor Kruno Kovačević kazao je da je tijekom siječnja obavljeno oko 2000 nadzora vezanih uz turizam i ugostiteljstvo i to većinom u Gorskom kotaru. Naglasio je da se propisi uglavnom poštuju jer u 1343 nadzora nije pronađena ni jedna nepravilnost. Pronađeno je 30 objekata koji su nelegalno poslovali te su zapečaćeni ili su vlasnici mogli nastaviti raditi otklanjanjem nepravilnosti i uplatom 30.000 kuna u proračun. Inspekcija rada također je utvrdila nekoliko slučajeva neprijavljivanja radnika.

Danas su predstavljeni i rezultati rada državnog inspektorata u suzbijanju sive ekonomije na području turizma i ugostiteljstva prošle godine prema kojima je obavljeno 40.348 nadzora, te utvrđeno 15.241 različih povreda propisa. Najčešći prekršaji bili su neplaćanje boravišne pristojbe, rad bez upisa u propisani registar te oni vezani uz cijene i normative usluga. U sezoni je nadzore provodilo 750 inspektora. Državni inspektorat je prošle godine donio ukupno oko 20 milijuna kuna u državni proračun naplatom kazni. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene