Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Milanovićeve kritike

Bajić danas odgovara jesu li istraživali Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić danas će odgovoriti javnosti, ali i premijeru Zoranu Milanoviću, koji ga je prozvao da u slučaju Josipa Perkovića - ništa nije učinjeno.

Državno odvjetništvo istraživalo je bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe, no prijava protiv Josipa Perkovića je odbačena. Njemačka je preuzela kazneni progon. Tri godine hrvatski su tužitelji istraživali umiješanost Josipa Perkovića oko ubojstva hrvatskog emigranta, Stjepana Đurekovića u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Kaznena prijava iz tadašnjeg SIS-a odbačena je 1997. A slučaj Perković za domaće pravosuđe - zatvoren. 'Točno je da je hrvatsko pravosuđe istraživalo i točno je da nije našlo krivice ili sumnje na krivicu na strani gospodina Perkovića', rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića.

>> Milanović: Zanima me što je DORH radio u vezi slučaja Perković od 2005. do 2008. godine

Dokazi su se prikupljali dok je glavni državni odvjetnik bio Marijan Hranjski. On nam je potvrdio priču o istrazi, ali o tome nije želio govoriti pred kamerom. Slučaj, koji je Hrvatska završila, osam godina kasnije - otvara Njemačka. Dobili su dokumentaciju, tražili i saslušanje nekih svjedoka. Nadležni njemački sud pokreće kazneni progon. Uz Perkovića, kao jedan od nalogodavaca ubojstva, spominjao se i Zdravko Mustač.

O tome je, prozivajući ga, premijer zatražio i očitovanje aktualnog državnog tužitelja, Mladena Bajića. 'Što je DORH učinio u ovih nekoliko godina, kada se moglo učiniti sve - prekinuti zastarne rokove...?!', rekao je jučer premijer Milanović.

Što je sve učinio Bajić će, doznajemo, pojasniti u ponedjeljak. Sprema pisano priopćenje. Milanovićeva kritika na njegov račun stiže posljednju godinu njegova mandata. Dok se nagađa hoće li dobiti novi - na Markovu trgu, cure rokovi. Čeka se i na mišljenje Europske komisije o tome smije li se mijenjati zakon, koji štiti Perkovića od izručenja.

Do ulaska u EU preostao je samo idući radni tjedan. Naime, do 1.7., zastupnici bi trebali izglasati izmjene zakona, kojim bi se ograničila primjena europskog uhidbenog naloga. 'Josip Perković poštivat će svaku odluku suda u Hrvatskoj. Jasno da ćemo se svim pravnim sredstvima suprotstavljati izručenju, jer smatramo da je nastupila zastara', rekao je Nobilo.

Ne izglasa li Sabor suprotno, primijenit će se postojeći zakon, po kojem Perković može biti uhićen. Pred njegovom kućom i danas - spuštene rolete. Na pozive ne odgovara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene