Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Devastacija u Dubrovniku

Bageri u akciji: Za neke baština, za neke livada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesta pod suncem nije bilo za dubrovački vrt renesansnog ljetnikovca iz 16. stoljeća. Gradski čelnici oglušili su se na savjete arhitekata i konzervatora i povijesni vrt odlučili izravnati bagerima. Devastacija kulturne baštine zgrozila je Dubrovčane.

Bageri su bili temeljiti, a od vrta renesansnog ljetnikovca iz 16. stoljeća ostale su samo kamene kolone. I dok iz grada Dubrovnika tvrde; samo smo čistili zemljište s ciljem privođenja javnoj svrsi, struka je jednoglasna; ovo je nečuveno!

'Zgroženi smo činjenicom da grad Dubrovnik račišćava bagerima jedan povijesno-kulturni sklop. Renesansni vrt nije livada od 3.500 metara kvadratnih', kaže Marija Kojaković iz Društva arhitekata Dubrovnika. 'Na jednoj stepenici uklesana je godina 1535., kao vrijeme gradnje toga vrta. I ta stepenica je materijalni dokaz naše kulturne povjesti', dodaje Kojaković.

Iako je Gundulićev ljetnikovac iz 16.stoljeća zaštićeno kulturno dobro, radove je Grad Dubrovnik pokrenuo bez suglasnosti konzervatora. Kada su za radove saznali konzervatori na teren su odmah uputili inspekciju, te su radovi odmah zaustavljeni.

Iz grada su najavili, prostor ćemo uskoro otvoriti kao uređenu livadu, a prije budućih radova posavjetovati ćemo se s arhitektima i konzervatorima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene