Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odselio i neće se vraćati'

Avaz: Optuženi za ratne zločine u Mostaru pobjegao u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši časnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojemu je narednog tjedna trebalo početi suđenje zbog ubojstva trinaest zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. godine u Mostaru, pobjegao je u Hrvatsku, izvjestio je u nedjelju sarajevski 'Dnevni avaz'.

'Sud je putem njegova odvjetnika Marija Bogdanovića dobio informaciju da je on odselio u Hrvatsku i da se ne namjerava više javljati na pozive suda', izjavio je tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Sead Đikić. Na Županijskom sudu u Mostaru za 25. listopada trebala je početi glavna rasprava u slučaju poznatom kao 'Vranica'. Riječ je o zbivanjima od 9. svibnja 1993. godine kada su eskalirali hrvatsko-bošnjački sukobi i kada su pripadnici HVO-a u zgradi 'Vranica' u kojoj je do tada bilo zapovjedništvo Četvrtog korupsa Armije BiH zarobili 13 pripadnika Armije BiH.

Prema dostupnim informacijama zarobljenici su predani policiji tadašnje Herceg-Bosne a nakon višednevnog zlostavljanja likvidirani su u podrumu zgrade nekadašnjeg Strojarskog fakulteta. U svibnju 2007. godine u okolici Mostara pronađena su tijela deset od trinaest ubijenih pripadnika Armije BiH iz 'Vranice'.

Neki od svjedoka i članova obitelji ubijenih u svojim su medijskim istupima odavno teretili odbjeglog optuženika za ovaj zločin, no spominjana su imena još najmanje sedam potencijalnih optuženika. Iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru najavljeno je kako će tražiti da se optuženom odredi pritvor kao i da se postupak protiv njega razdvoji od suđenja ostalim optuženicima s obzirom da u BiH nije moguće suđenje u odustnosti. (T.Š./Hina)

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene