Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deveta smotra Saveza izviđača Hrvatske, kao devetodnevno logorovanje 850 sudionika počelo je danas na Petrovoj gori.


Otvarajuću smotru, ministar obrane Branko Vukelić, kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor, zaželio je u ime Vlade hrvatskim izviđačima i njihovim gostima iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Češke i Islanda uspješan prikaz stečenoga znanja. Zaželio je također da Petrova gora bude ovih dana prostor veselja, novih prijateljstava i vještina. Posebno je istaknuo značenje izviđačke organizacije, kao udruge bez granica u stjecanju vrijednih poznanstava.

Vezani članci Slika nije dostupna Vidite li i vi na slici jezivu figuru kako promatra djecu iz grmlja? Slika nije dostupna Ubojicu pedofila iz sudnice ispratili uz gromoglasan pljesak

Predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Jasmin Ćelić kazao je da je moto smotre ‘Avantura u prirodi’, te da je ona kruna višegodišnjega stjecanja znanja. Smotra je šumsko logorovanje izviđačkih odreda iz 13 županija, na kojoj će se polagati razne vještine, primjerice u podizanju logora (konačar), prvoj pomoći, topografiji, rukovanju alatom.

Ministar Vukelić je nakon otvorenja smotre kazao da su u lipnju MORH i SIH potpisali sporazum o suradnji, kojim će SIH moći koristiti određene vojne objekte i vojnu opremu, te uspostaviti suradnju na području raznih vrsta obuke. U tijeku je, kazao je Vukelić, izrada plana međusobnih aktivnosti za 2011. godinu. MORH u SIH-u vidi udrugu koja pomaže mladima da nauče vještine koje u svakodnevnom životu i školovanju ne mogu naučiti, uključujući i snalaženje u prirodi.

Na školovanje u SAD s prevoditeljicom

To može biti, kazao je Vukelić, dobra pretpostavka da dio izviđača izabere vojni poziv, kao svoje buduće zanimanje, kazao je Vukelić. Dobrovoljno služiti domovini izviđači, čini se, baš i ne žele. 'Imam neke druge stvari u životu, koje bi htio, tako da vojska mene osobno ne privlači', rekao je jedan izviđač.

Ovi mladi ljudi, svoje su zadatke i lekciju odavno naučili. Za razliku od generala Joze Miličevića, koji još mora učiti. Za početak engleski jezik. Časnik, koji je uz bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, prvi progovorio o aferi s Rončevićevim vojnim kamionima, vratio se sa školovanja u SAD-u. Ali ondje nije bio sam, poveo je prevoditeljicu.

Na pitanje tko je nju plaćao, Vukelić odgovara: 'Privatno je boravila u SAD-u, ne sa strane MORH-a, prema tome što tko radi u svojem privatnom životu, to je njegova stvar. Je li netko otišao u Ameriku privatno? Kad je na godišnjem odmoru, može ići kuda hoće. Za to smo se borili, za demokraciju!' (I.D. / I.Š. / Hina)