Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Minimalac bez dnevnica

Autoprijevoznici: Na koljenima smo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autoprijevoznici tvrde da su na koljenima. Većina ih ima kamione koje su uzeli na kredite i sada ih teško otplaćuju. Cijene benzina rastu, a najveći broj vozača je prijavljen na minimalac i ne isplaćuju im se dnevnice.

A paniku podiže i ovotjedno neproduživanje ugovora 40-orici vozača u tvrtki Pevec transporti, jednoj od najvećih u Hrvatskoj. Vozaču u Pevecu s kojim smo razgovarali dan prije isteka ugovora rečeno je da se on neće produžiti. Neisplaćene su ostale i dnevnice. 'Zbog čega od petog mjeseca, to znači do zaključenja kada smo dobili radnu knjižicu, zašto nama ti novci nisu isplačeni? Malo mi to nije jasno', kaže on i dodaje da su mu, po njegovoj procjeni, ostali dužni nekih 16 ili 17 tisuća kuna dnevnica.  Isti problem imaju i oni koji su ostali zaposleni. Bjelovarska tvrtka ih je, kažu, zakinula za oko milijun kuna. U Pevecu tvrde, nisu imali izbora.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid - 4 A tek je počelo Padaju rekordi, nema straha za sezonu: Najnovije brojke jačaju optimizam Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni

Eskalacija problema u transportu

'Naše vozače pokušali smo zadržati - i bez 'posla' su u Pevecu više od 6 mjeseci, sada to na žalost više nismo u mogućnosti. S obzirom da smo svojevremeno u tom poduzeću imali odlične rezultate, sigurni smo da je ova situacija privremena', stoji u priopćenju. Posljednji potezi u Pevecu, do sada pojmu dobrog odnosa prema vozačima, samo su dokaz eskalacije problema u kompletnom transportu. Deseci tisuća vozača strepe da će sutra prestati voziti svoje kamione ako Vlada nešto ne učini. Slučaj Pevec je prvi u nizu.

Manje novca i u državnoj blagajni

'Ovaj sindikat pristaje na to i na kraju krajeva jednim dijelom i traži od države da se toj tvrtki u kojoj radi 400 vozača pomogne, ali isključivo pod uvjetom koji smo rekli - kolektivni ugovor. Tražimo da taj vozač od sada pa nadalje zna pod kojim uvjetima radi', kaže Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača. A to se sada ne zna, ni u Pevecu ni kod drugih prijevoznika. U Hrvatskoj je oko 160 tisuća registriranih gospodarskih vozila. Zaobilaženjem zakona manje novca se slijeva i u državnu blagajnu. No, ni jedna Vlada rješavanjem problema vozača do sada se nije ozbiljnije bavila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene