Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključujući Srbij

Autocesta Drač-Kosovo bit će važna za cijelu regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autocesta koja će povezati albansku luku Drač i Kosovo bit će važna za cijelu regiju, a mogla bi je koristiti i Srbija, iznio je u razgovoru za ljubljanski poslovni list ‘Finance’ albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta prilikom svog službenog posjeta Sloveniji.

‘Bit će završena do kraja proljeća i to će biti jedna od najmodernijih autocesta u Europi. Put od Tirane i Drača do granice s Kosovom jako će se smanjiti. To je važno za Albaniju i Kosovo, ali i cijeli Balkan. Želimo da i Srbija koristi luku Drač za svoje potrebe’, rekao je Meta u razgovoru koji je list objavio u ponedjeljak. Na pitanje neće li Srbija radije koristiti crnogorsku luku Bar, albanski ministar je rekao da je za Srbiju Drač povoljniji jer će im biti prometno dostupniji. No, Meta je dodao da će cijela regija dobiti s gradnjom cesta i stranim investicijama, te da u tom smislu gradnju autocesta u Crnoj Gori i luku Bar ne doživljava kao konkurenciju albanskim mogućnostima.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama"

Po njegovim riječima, cestu između luke Drač i Kosova gradi američki Bechtel ‘po standardima koji se mogu vidjeti na autocesti Zagreb-Split’, a Albanija je zainteresirana i za njen produžetak do Niša, kako bi je mogla koristiti i Srbija. Od jače gospodarske suradnje u regiji korist će imati svi i posla je za sve dovoljno, istaknuo je Meta. Albanski je ministar kazao da njegova zemlja ima odlične odnose sa svim susjednim državama, istaknuo velike strane investicije u Albaniji, osobito u prometnoj infrastrukturi, energetici i turizmu. Albanija je prošle godine zabilježila rast BDP-a od tri posto, ove godine očekuje i veći, petpostotni rast, a očekuje i brže približavanje Europskoj uniji, rekao je Meta u razgovoru za slovenski poslovni dnevnik ‘Finance’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene