Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao zahtjev za izručenjem

Austrijski političari traže da se Sanadera ispita oko afere Hypo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija je primila hrvatski zahtjev za izručenje bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, potvrdilo je austrijsko ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanadera 'ostavili' odvjetnici Raspad odvjetničkog tima: 'Postojalo je nesuglasje oko koncepta obrane' Slika nije dostupna Rolf Holub tvrdi 'Sanader u Salzburgu najmanje do rujna'

Kako je izjavila predstavnica austrijskog ministarstva pravosuđa Barbara Flemig, hrvatski zahtjev za izručenje Sanadera stigao je i bit će u najkraćem roku proslijeđen nadležnom državnom odvjetništvu. Hrvatsko ministarstvo pravosuđa jučer poslijepodne uputilo je zahtjev za izručenjem Sanadera austrijskom ministarstvu pravosuđa.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također je u ponedjeljak potvrdio da je postupak izručenja pokrenut i da stvari idu svojim tijekom. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da bi Sanader do kraja godine mogao biti izručen Hrvatskoj, pristane li na skraćeni postupak izručenja

>> Obitelj još nije zatražila zahtjev za posjetom, no turisti već dolaze

Sanaderov odvjetnik Werner Suppan izvijestio je novinare okupljene oko zatvora u Salzburgu u kojem se on nalazi, kako se bivši hrvatski premijer osjeća dobro i da se očekuje posjet obitelji i rodbine. U međuvremenu, vodeće austrijske političke stranke, stranka zelenih i socijalliberali, zatražili su od vlasti da ispitaju Sanadera oko afere Hypo banke. Smatraju kako njegov iskaz može pomoći u njezinom rješavanju.

Sanader se u salzburškom zatvoru nalazi već tri dana, a dokumenti za njegovo izručenje upućeni su austrijskom sudu. Ipak, njegov dolazak u Hrvatsku ne očekuje se još barem naredna dva tjedna. U razgovoru sa zatvorenicima tijekom jučerašnjeg dana, saznali smo kako se bivši premijer nalazi u ćeliji broj 79 te da je zadovoljan tretmanom.

Blokirana imovina

Upravitelj zatvora Dietmar Knebel istaknuo je kako Sanader u zatvoru ima iste uvijete kao i ostali zatvorenici. 'Ujutro kad se probudi, dobije doručak. Zatim može izaći i otuširati se. Također može izaći na zrak na sat vremena. Nakon toga dobije hranu. Poslijepodne može razgovarati s drugim zatvorenicima i prošetati.U 17 sati ćelija se zatvara. Nema specijalne uvjete', pojasnio je.

Jučer je zagrebački Županijski blokirao bankovne račune Ive Sanadera i njegove uže obitelji te udjele u nekoliko tvrtaka u kojima je bivši premijer suvlasnik, a sve na zahtjev USKOK-a. (A.J./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene