Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragom

Austrijski mediji: Granić 'za solidnu naknadu' omogućio preuzimanje Hypa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić pod istragom je koruških istražitelja ne samo zbog lobiranja nego i zbog sumnje u korupciju.

Pod naslovom 'Slučaj Hypo: Nova sumnja u korupciju' i podnaslovom 'Otkriveno. Plaćanja vezana uz sticanje Hypa od strane Bayerische Landesbank (BLB) utemeljuju sumnju u korupciju. Pravosuđe užurbano istražuje', austrijski tjednik News u svom novom izdanju piše da je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić pod istragom koruških istražitelja ne samo zbog lobiranja nego i zbog sumnje u korupciju.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Granića se, kako piše tjednik, na temelju prikupljenih dokumenata tereti da je jedna od ključnih osoba u zakulisnom lobiranju pri sumnjivom preuzimanju Hypo Alpe Adria Group u Hrvatskoj od strane njemačke BLB iz Münchena. Ističe kako je Graniću povjereno 'lobiranje' nakon što je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski odbio 2007. godine zahtjev BLB-a za preuzimanje Hypo Grupe u Hrvatskoj.

News, ispod objavljene Granićeve slike navodi da prema dokumentaciji koju posjeduju istražitelji postoji osnovana pretpostavka da je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova omogućio, 'za solidnu naknadu' hrvatsku suglasnost za preuzimanje Hypa od strane BLB-a. Na samoj slici otisnuta je i izjava bivšeg predsjednika Uprave Hypo Grupe Wolfganga Kulterera, koji je istražiteljima rekao da je 'znatan udio kod dobivanja hrvatske suglasnost imao Granić'.

'Ja sam već tada preporučio da se Granića uključi i kao lobista angažira zbog njegovih dobrih veza s guvernerom Hrvatske narodne banke, gospodinom Rohatinskim, kao i članovima Generalnog vijeća. I supruga dr. Granića, također je bila zaposlena u Hrvatskoj narodnoj banci, na drugoj rukovodnoj razini', izjavio je Kulterer, dodavši da je s Granićem bio dogovoren honorar 'u visini od 400.000 do 500.000 eura', ukoliko HNB do početka listopada 2007. godine dade suglasnost BLB-u. 'Granić za nas radi na suglasnosti Narodne banke …', napisao je tadašnji menadžer Hypa Josef Kircher svom šefu Uprave Tilu Berlinu.

Ja sam već tada preporučio da se Granića uključi i kao lobista angažira zbog njegovih dobrih veza s guvernerom Hrvatske narodne banke, gospodinom Rohatinskim, kao i članovima Generalnog vijeća Wolfgang Kulterer News piše kako je isti menadžerski dvojac, kako su istražiteljima otkrili odvjetnici te banke, navodno s Martinom Granić potpisao 'Consultancy Agreement' u kojem se je obvezao isplatiti joj mjesečni honorar od 8.000 eura za njene usluge. Isti izvor citira dijelove teksta iz spisa austrijskog Državnog tužiteljstva u Klagenfurtu koje se poziva na izvješće Ureda za gospodarske provjere (PwC) od 24. veljače 2010, kako je 2007. godine isplaćeno 762 tisuća eura savjetničkih honorara za 'nerasvijetljene posredničke aktivnosti' u bivšoj Jugoslaviji, koji su prebacivani na društva u Lihtenštajn, odnosno na Wyoming.

'Pronađena korespondencija putem E-Maila ukazuje na sumnju da bi se moglo raditi o fiktivno ispostavljenim računima Mate Granića', piše News. Dodaje kako PwC s tim u vezi spominje ustanovu pod nazivom GMK Establishment te prenosi PxC-ov citat: 'Iza primatelja izgleda da se nalazi Mate Granić, bivši visoki političar'. Dodaje kako je istražitelj ovog Ureda za gospodarske provjere u svom izvješću s kojim je upoznato i koruško Državno tužiteljstvo doslovce napisao 'sumnja u korupciju'.

HNB je dala suglasnost 12. rujna 2007. godine. 'Time je honorar postao opravdan i dospio za plaćanje', kazao je Kulterer, istaknuvši kako je njemu nepoznato zašto je novac isplaćen preko GMK-a, navodno Granićeve tvrtke u Lihtenštajnu. Dodao je da je nakon uspješno završenog posla novo poslovodstvo Hypo banke s 'Granićem sklopilo preko lobističke tvrtke Magma ugovor za njegovu daljnju savjetničku pomoć u Hrvatskoj'.

News zaključuje kako je nužno detaljnije istražiti 'lobistički' angažman Mate Granića oko BLB-ovog preuzimanja Hypo Grupe u Hrvatskoj, kako bi se saznalo kod koga je intervenirao da je NBH ipak na kraju popustila i dala suglasnost za taj posao te kakvu je bila uloga novca u svemu tome. Protiv čelnih ljudi Hypo Grupe i čelnika BLB banke pokrenuta je međunarodna istraga u Austriji i Njemačkoj, koja je sada proširena i na nekada najviše hrvatske državne dužnosnike od kojih je Mate Granić, očito, samo jedan u nizu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene