Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijski kancelar o Račanovim zaslugama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer istaknuo je u nedjelju u povodu smrti hrvatskog političara, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana kako ne samo da je bitno utjecao na transformaciju Hrvatske u demokraciju nego je i zaslužan da je Hrvatska postala integralnim dijelom europske obitelji naroda.

"Teška transformacija Hrvatske u demokraciju bitno je povezana s djelovanjem Ivice Račana. Njegovom je zaslugom postalo moguće da je ta zemlja danas postala integralnim dijelom europske obitelji naroda. Njegov samozatajan način, sposobnost da provede svoje ideje kao i
njegove vizije učinile su ga jednim od najistaknutijih političara
cijele regije", kazao je Gusenbauer nakon vijesti o smrti Ivice
Račana, kako prenosi austrijska agencija APA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 87. GODINI Umro je Helmut Kohl, otac njemačkog ujedinjenja Slika nije dostupna Jens Spahn 'Burkofob' koji bi mogao biti sljedeći kancelar Njemačke

APA o smrti Ivice Račana, njegovom životu i političkom djelovanju te reakcijama na njegov odlazak posvećuje u nedjelju niz vijesti i izvještaja kao temi dana.

Posebno se ističe Račanovo sudjelovanje u "Hrvatskom proljeću" za vrijeme bivše Jugoslavije 1971. godine i zahtjevu za većom autonomijom od tadašnje savezne vlade u Beogradu i Račanov odlazak s Kongresa KP početkom 1990. godine.

"Priznanje je stekao kad je početkom 1990. zajedno sa slovenskom delegacijom sukobivši se s nacionalistima jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića napustio Kongres partije u Beogradu i nakon toga mirno predao vlast u Hrvatskoj", piše APA.

Austrijska agencija piše kako je, prema anketama provedenim u zadnje vrijeme, Račanova stranka SDP stalno u vrhu i da, "kako sada izgleda, smjena vlasti na jesen nije isključena". Međutim, prije toga se, ističe APA, "SDP treba tek usuglasiti o Račanovom nasljedniku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene