Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer istaknuo je u nedjelju u povodu smrti hrvatskog političara, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana kako ne samo da je bitno utjecao na transformaciju Hrvatske u demokraciju nego je i zaslužan da je Hrvatska postala integralnim dijelom europske obitelji naroda.


"Teška transformacija Hrvatske u demokraciju bitno je povezana s djelovanjem Ivice Račana. Njegovom je zaslugom postalo moguće da je ta zemlja danas postala integralnim dijelom europske obitelji naroda. Njegov samozatajan način, sposobnost da provede svoje ideje kao i
njegove vizije učinile su ga jednim od najistaknutijih političara
cijele regije", kazao je Gusenbauer nakon vijesti o smrti Ivice
Račana, kako prenosi austrijska agencija APA.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Burkofob' koji bi mogao biti sljedeći kancelar Njemačke Slika nije dostupna VIDEO Sjećate se njega? Pogledajte što mu sad piše na papiru

APA o smrti Ivice Račana, njegovom životu i političkom djelovanju te reakcijama na njegov odlazak posvećuje u nedjelju niz vijesti i izvještaja kao temi dana.

Posebno se ističe Račanovo sudjelovanje u "Hrvatskom proljeću" za vrijeme bivše Jugoslavije 1971. godine i zahtjevu za većom autonomijom od tadašnje savezne vlade u Beogradu i Račanov odlazak s Kongresa KP početkom 1990. godine.

"Priznanje je stekao kad je početkom 1990. zajedno sa slovenskom delegacijom sukobivši se s nacionalistima jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića napustio Kongres partije u Beogradu i nakon toga mirno predao vlast u Hrvatskoj", piše APA.

Austrijska agencija piše kako je, prema anketama provedenim u zadnje vrijeme, Račanova stranka SDP stalno u vrhu i da, "kako sada izgleda, smjena vlasti na jesen nije isključena". Međutim, prije toga se, ističe APA, "SDP treba tek usuglasiti o Račanovom nasljedniku".