Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ašner ponovno proglašen nesposobnim, oduzeto mu državljanstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milivoj Ašner, čije je izručenje od Austrije zatražila Hrvatska zbog optužbi za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, nije sposoban za sudski postupak, utvrdili su austrijski liječnici u najnovijem postupku vještačenja, izvijestila je štajerska Uprava za sigurnost.

Ašner je nesposobnim proglašen na kraju službenog liječničkog pregleda što ga je po nalogu austrijskog pravosuđa proveo štajerski Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, objavljeno je u petak u Klagenfurtu. Istodobno, objavljeno je da Ašner više nije austrijski državljanin.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

Najnoviji je pregled slijedio nakon što je britanski list Sun objavio intervju s Ašnerom u kojem je on navodno izrazio spremnost za suočavanje s hrvatskim pravosuđem.

Prethodno su već postojala tri sudska vještačenja koja su potvrdila da Ašner nije sposoban za ispitivanje i sudjelovanje u sudskom postupku.

Navodna Ašnerova izjava Sunu da je spreman dati iskaz sudu, tijekom tjedna izazvala je rasprave u Austriji, nakon čega je državno odvjetništvo u Klagenfurtu naredilo novu provjeru njegova zdravstvenog stanja.

Ašner je nesposoban za davanje iskaza, njegovo je zdravstveno stanje nepromijenjeno, priopćila je štajerska Uprava za sigurnost u petak na upit novinara austrijske novinske agencije APA.

Ausrijski se mediji u međuvremenu bave i pitanjem Ašnerova austrijskog državljanstva.

Ašner se početkom 90-ih godina, nakon uspostave hrvatske neovisnosti, vratio iz Austrije u Hrvatsku i zatražio hrvatsko državljanstvo. Time je navodno izgubio austrijsko državljanstvo koje je dotad posjedovao.

Kasnije se opet preselio u Klagenfurt i izjavio vlastima da tek želi zatražiti hrvatsko državljanstvo, ali da uz njega želi zadržati i austrijsko, što mu je navodno i odobreno. U tom trenutku nije postojao razlog za odbijanje njegova zahtjeva, izjavio je APA-i jedan predstavnik štajerske vlade.

Kad je pak austrijsko pravosuđe počelo istraživati njegovu ulogu u Drugom svjetskom ratu, pokazalo se da je Ašner lagao austrijskim vlastima jer je već dugo posjedovao hrvatsko državljanstvo. Dozvola da zadrži austrijsko državljanstvo time je izgubila temelj jer je dana pod pogrešnim uvjetima, izjavili su dužnosnici, tvrdeći da je time Ašnerova austrijska putovnica postala nevažeća.

Nakon što je sudski vještak Ašnera proglasio dementnim, austrijske vlasti ne namjeravaju mu oduzeti putovnicu, ali ju Ašner neće moći koristiti. Pri mogućim graničnim kontrolama ona bi se pokazala nevažećom.

Austrijska policija međutim smatra nevjerojatnim da Ašner, kojega Austrijanci od ovog trenutka opet smatraju Hrvatom, želi napustiti Austriju.

"On najčešće uopće ne zna kako se zove", izjavio je u petak jedan austrijski policajac.

U međuvremenu, slučajem Ašner bavi se i njemački tisak. Dnevnik Sueddeutsche Zeitung tvrdi da je Austrija neprestano izložena optužbama da u suočavanju s nacionalsocijalizmom vještačenjima čini usluge osumnjičenima i zataškava slučajeve.

Frankfurter Allgemeine Zeitung istodobno podsjeća da Centar Simona Wiesenthala opetovano traži izručenje Ašnera Hrvatskoj, dok austrijske vlasti to odbijaju pozivajući se na njegovu dementnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene