Stambeni kredit, ilustracija
Stambeni kredit, ilustracija Foto: Jsip Regović/Pixsell

APN je objavio popis 14 banaka s kojima su sklopljeni ugovori za subvencije kredita. Javni poziv za građane bit će objavljen u ponedjeljak, 14. rujna.


Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

Vezani članci Slika nije dostupna GONG o zahtjevima za subvencionirane kredite: "Postoji mogućnost pogodovanja preko reda" Slika nije dostupna Država subvencionira stambene kredite uz princip - tko se prije prijavi, njegov kredit: "To je fer ali..."

Riječ je o 14 banaka, za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,12 do 3,50 posto.

To su HPB, OTP, Zaba, BKS Bank, Istarska kreditna unija, Raiffeisen banka, Erste, PBZ, Podravska banka, Karlovačka banka, Agram banka, Kentbank, Samoborska banka i Croatia banka. 

Poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita APN je objavio 24. kolovoza, dok je rok za dostavu ponuda bio 1. rujna 2020. godine.

Stambeni kredit, ilustracija
Banke koje sudjeluju u programu subvencioniranih kredita Foto: APN

Javni poziv za građane bit će objavljen u ponedjeljak, 14. rujna 2020. godine, a za ispunjene zahtjeve građana počet će se predavati dva tjedna kasnije, 28. rujna 2020. godine.

Uvjeti za građane ostaju isti 

U APN-u kažu kako se uvjeti prijave na poziv nisu se promijenili, što znači da će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

"Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo i APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina", napominju u Agenciji.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ako dobiju još jedno dijete, subvencija će trajati ukupno devet godina.