Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split pride

Apel splitskog HDZ-a: 'Održite Split Pride u dvorani, a novac od osiguranja ići će poplavljenim područjima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javno pismo organizatorima ovogodišnjeg Pridea poslao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić u kojem ih moli da Pride održe u kongresnoj ili sportskoj dvorani.

Splitski HDZ pozvao je u srijedu organizatore Split pridea da svoju paradu, koja se u subotu treba održati u Đardinu, održe u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, a novac kojeg bi se potrošio na silno osiguranje parade preusmjere za teško stradala poplavljena područja Slavonije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

'Pozivamo vas da ovogodišnji Pride održite u nekoj kongresnoj ili sportskoj dvorani, uz istu publiku, uz iste izvođače, uz iste aktivnosti. Možda nećete imati potpuni komod i komfor, ali vjerujte nemaju ga ni svi volonteri i stanovnici lijepe naše Slavonije', navodi u javnom pismu organizatorima ovogodišnjeg Pridea predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Jednom od organizatora Split Pridea prijetili na kućnim vratima

Podsjeća da se zbog Pride povorke u Splitu - represivnim sredstvima, policijskim barikadama, policijskim vodenim topovima i specijalnim interventnim jedinicama jedne subote u lipnju, u jeku turističke sezone, u gradu kojemu je turizam još jedina živa gospodarska grana, stanovnicima i gostima toga grada sprječava prilaz užoj gradskoj jezgri i svim ugostiteljskim i prodajnim objektima, kulturnim dobrima, javnim ustanovama (od konzulata, pošte pa do pojedinih fakulteta).

Splitski HDZ: Gay parada uperena je protiv zdrave budućnosti

U našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala seksualnost se ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama, bila ona hetero ili homo. Ne mijenja to i sudjelovanje nekoliko Kukuriku ministara koji se iz nama nepoznatih razloga, za ravnopravnost homoseksualnih zajednica bore žarom kao da ih to osobno dira i degradira, navode iz splitskog HDZ-a.

Dodaju kako se na Facebook stranici Split pridea mogu naći obavijesti i o autobusima koji dolaze iz Zagreba, ali i drugih država i gradova, primjerice Ljubljane, Beograda, te se pitaju 'gdje su tu Splićani'.

Udruga Rišpet osudila HDZ-ovo priopćenje o Split prideu

Koordinator Udruge Rišpet Ljubomir Mateljan i članovi te udruge osudili su danas priopćenje splitskoga HDZ-a i ocijenili kako se u tome priopćenje radi o "načinu korištenja medijskog prostora u kojem pojedinci polemiziraju s neistomišljenicima i iznose neistine"..

Splitski HDZ zatražio je pak u jutrošnjem priopćenju da Udruga Rišpet, koja organizira u subotu Split pride, paradu održi u zatvorenom prostoru dvorane, a novac od osiguranja proslijede ugroženima u Slavoniji.

Udruga Rišpet reagirala je na to stajalište priopćenjem u kojemu stoji kako je 'sramotan izraz političkoga prepucavanja zabrinjavajući onda kad se preko leđa ugroženih manjinskih skupina, ionako izrazito nepovoljnoga položaja u društvu, pokušavaju pridobiti glasovi naroda'. Ističe se da politički akteri još jednom pokazuju nisku razinu razumijevanja same srži demokracije, te da se društva u kojima dominiraju demokratski procesi vrednuju upravo u odnosu na to kako su tretirana manjinska prava.

'Ovakvi populistički istupi poziv su na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice koja jednako plaća poreze i plaće onima koji se usuđuju govoriti o moralu dok u isto vrijeme iskorištavaju i besramno koriste nevolju drugih za svoje političke bodove', navodi Udruga Rišpet.

Inzistiraju na tome da se 'već jednom nasilje prestane podgrijavati' i smatraju da 'politika nepromišljenog javnog istupanja HDZ-a ne uspijeva razumjeti kako je takav huškački stil upravo izravno ili neizravno uzrok dodatnog trošenja novca iz proračuna, jer novac se troši ne zbog mirnog prosvjeda već zbog onih koji bi taj događaj rado iskoristili za izraz svojeg negodovanja predočen kroz mržnju i nasilje'.

Mateljan je pozvao građane da im se u subotu pridruže na Split prideu te ih zamolio zamolio da razumiju kako je jedini cilj organizatora potpuna ravnopravnost jer, istaknuo je na kraju priopćenja, 'ljudska prava ne mogu čekati političke odluke'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene