Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik NK Osijek, Antun Novalić, današnjom je nepravomoćnom presudom sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti jer sud nije našao sva bitna obilježja toga kaznenog djela.


Novalić je oslobođen optužbe da je od 1996. do 2001. protuzakonito prisvojio 57 milijuna kuna od transfera nogometaša Petra Krpana, Marka Babića, Jurice Vranješa, Igora Pamića i Tončija Žilića, odnosno da je za taj iznos oštetio NK Osijek.

Sud smatra da je postupkom utvrđeno kako je Novalić osobnim novcem plaćao spomenute nogometaše, ali i druge igrače NK Osijeka, iako je to trebala biti obaveza kluba te da su između Novalića, NK Osijeka i tih igrača sklopljeni sponzorski ugovori kojima se prava iz transfera igrača prenose na optuženika, pa je zaključio kako se u ovom slučaju radi o građansko-pravnom odnosu potraživanja i dugovanja između Novalića i NK Osijeka. Sud je uputio NK Osijek da sporni iznos novca od Novalića potražuje u građanskoj parnici.

Sudsko je vijeće zaključilo kako dokaznim postupkom, saslušanjem svjedoka, pregledom poslovne dokumentacije i nalazom vještaka nisu utvrđena sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, te je Novalića, nakon sudskog postupka započetog u studenom 2003, oslobodilo optužbe za to kazneno djelo.

U obrazloženju presude sudac Zvonko Vekić naveo je kako je Novalić predsjednikom NK Osijek postao 1995., kada je klub bio u financijskoj krizi, s blokiranim žiroračunom, te da je u idućih nekoliko godina sredstva za funkcioniranje kluba uglavnom osiguravao upravo optuženi Novalić, i to kreditima i pozajmicama preko tvrtaka u kojima su on ili članovi njegove uže obitelji bili jedini osnivači, tvrtaka iz Koncerna "Novalić" te pozajmicama preko osječke Gradske banke, u kojoj je Novalić, osobno i preko svojih poduzeća, bio većinski vlasnik.

Budući da dokaznim postupkom nije utvrđeno da su tim radnjama počinjena sva bitna obilježja zlouporabe položaja i ovlasti, sud je Antuna Novalića nepravomoćno oslobodio optužbi za to kazneno djelo.