Obavijesti Pretražite Navigacija
Nova funkcija, nova šansa za zemlju

Antun Kovačev čelnik Europske udruge javnih banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedostaje investicija, proizvodnje, radnih mjesta. Ključni elementi za gospodarski oporavak još su daleko, a i strani ulagači dobro bi došli.

Upravo za njih pokušat će se boriti predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev. Od danas je čelnik i Europske udruge javnih banaka. Nova funkcija, smatra Kovačev, dobra je šansa i za zemlju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković komentirao stanje s bankama u Europi i bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku Ilustracija niske kamate Hrvatske banke u lovu na štediše: Nude novi proizvod, pogledajte koliko možete zaraditi

'I zasigurno da se može lobirati i za dolazak stranih investitora, ulagača u hrvatsko gospodarstvo ili u projkete koji su pripremljeni i koji se pripremaju za velika ulaganja', rekao je Kovačev.

No, priznaje, za strane investitore treba riješiti prepreke poput birokracije i na državnoj i lokalnoj razini, ali i pomoći domaćim poduzetnicima. Model A, B i C kojima se planirao gospodarski oporavak nisu se baš proslavili.

Guverner Rohatinski je za ove modele istaknuo da su propali, ali Kovačev se s tim ne slaže. 'Ne bih se složio, pogotovo za model A koji je pokrivao obrtna sredstva', rekao je.Drugim riječima poduzetnici su ovim modelima plaćali neredovito plaćanje, nelikvidnost i potrebu za dodatnim obrtnim sredstvima', dodao je Kovačev. Njih će možda još biti za poduzetnike jer većina sredstva je ostala neiskorištena. Sve ovisi o Vladi, bankama i HNB-u.

'Sjest ćemo kao što smo sjeli i na početku o dogovaranju modela A i B i dogovoriti se', izjavio je Kovačev. Europsku fotelju Kovačev će imati priliku iskoristiti i za nova sredstva, Hrvatskoj prijeko potrebna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene