Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antun Gudelj traži puštanje na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana Antuna Gudelja, optuženog za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira i još dvije osobe u srpnju 1991., zatražila je njegovo puštanje na slobodu jer smatra da je u pritvoru dulje nego što to zakon dopušta.

Osječki odvjetnik Domagoj Rešetar, koji skupa s ocem Nedjeljkom zastupa Gudelja, potvrdio je danas Hini da je prije dva dana osječkom Županijskom sudu podnio zahtjev za ukidanjem pritvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić Slika nije dostupna Gudelj ostaje u pritvoru

Glasnogovornik tog suda Miroslav Rožac kazao je da će zahtjev sutra dobiti izvanraspravno vijeće koje će odluku donijeti u roku od 48 sati. Dodao je da će predsjednik sudskoga vijeća sudac Damir Krahulec prvu glavnu raspravu zakazati najkasnije do 15. listopada te da tužiteljstvo i obrana do sada nisu predložili nove svjedoke.

U zahtjevu za Gudeljevim puštanjem iz osječkog zatvora, u kojemu je od sredine srpnja ove godine kada je izručen iz Australije, njegovi branitelji navode da mu je pritvor određen po odredbi Zakona o kaznenom postupku (ZKP) iz 1997. po kojoj pritvor za kazneno djelo za koje je optužen može trajati najdulje dvije godine.

S obzirom da je Gudelj proteklih godina dvaput uhićen, najprije u Njemačkoj, a lani u Australiji te da mu je u Osijeku već jednom suđeno, prije nego što je na njega primijenjen Zakon o općem oprostu, on je u pritvoru preko dvije i pol godine, smatraju njegovi odvjetnici te zaključuju kako je maksimalno vrijeme trajanja pritvora isteklo zbog čega bi njihovog branjenika trebalo pustiti da se brani sa slobode.

Gudelja optužnica tereti da je u srpnju 1991. na cesti Osijek-Tenja, pucajući iz automatske puške na automobil u kojem je bilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji, ubio načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje osječke Skupštine općine Gorana Zobundžiju te skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića.

Nakon zločina Gudelj je pobjegao iz Hrvatske te je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora. Dvije godine kasnije uhićen je u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj, gdje mu se ponovno sudi, no 1997. Vrhovni sud na njega primjenjuje Zakon o općem oprostu, a on odlazi u Australiju. Ustavni sud 2001. ukida njegovu amnestiju i slučaj vraća osječkom Županijskom sudu na ponovno suđenje.

Hrvatska za njim ponovno raspisuje međunarodnu tjeralicu na temelju koje su ga australske vlasti uhitile u rujnu prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene