Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drži se etike

Anto Nobilo bi branio Ratka Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako bi branio Ratka Mladića jer mu odvjetnička etika ne dozvoljava da bira klijente prema simpatičnosti.

'Načelno, branio bih svakoga, pa i Ratka Mladića. Međutim, kako sam deset godina proveo u Haagu braneći Tihomira Blaškića više nisam spreman putovati van Hrvatske i živjeti u Nizozemskoj, a u profesionalnom smislu izbjegavam braniti optuženike za ratne zločine jer sam se deset godina bavio samo ratnim zločinima i teško bi me bilo nagovoriti da se opet vratim na tu staru temu', izjavio je Nobilo u razgovoru za Nezavisne novine iz Banja Luke.

>> Vlada Srbije daje 10 milijuna eura 'za Mladićevu glavu'

U opsežnom intervjuu Nobilo je rekao kako je hrvatska tužba za genocid suviše često korištena u političke svrhe radi dobijanja popularnosti sadašnje vlade, tako da je teško donijeti odluku o povlačenju, a dotaknuo se i suđenja Damiru Polančecu. ' U Hrvatskoj je otvoreno nekoliko velikih afera, gdje su direktno ili indirektno umiješani pripadnici političkog establišmenta, odnosno vrha HDZ-a, direktori velikih državnih tvrtki, pa i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, moj klijent. Polančec je spreman odgovarati za bilo koju radnju koju je osobno napravio, a koja bi eventualno predstavljala obilježje bilo kojeg kaznenog djela. Međutim, on nije spreman odgovarati za odluke Vlade za koje su glasali svi ministri i bivši premijer i za odluke za koje je glasalo Predsjedništvo HDZ-a. Smatra da on ne može biti žrtveno janje za njihove odluke, te da treba da odgovaraju ili svi ili nitko', rekao je Nobilo.

Premijerka Kosor nema legitimitet

Ugledni hrvatski odvjetnik komentirao je i stanje u hrvatskom političkom vrhu rekavši kako, osim predsjednika Josipovića, trenutno nema značajnije političke figure. ' Premijerka Jadranka Kosor je došla na tu funkciju ne voljom građana, već voljom bivšeg premijera Ive Sanadera. Ivo Sanader je, kad je odlazio, odredio kako će Kosor biti premijerka i predsjednica HDZ-a. Dakle, ona, premda ima formalni legitimitet, jer je dobila saborsku većinu za svoju vladu, suštinski nema legitimitet koji bi joj dali građani Republike Hrvatske, jer nisu birali nju za premijera i lidera već Sanadera. Kosor je naslijedila Sanadera u iznimno teškim uvjetima i sad je premijerka u vrlo teškim ekonomskim prilikama, što joj na neki način daje i opravdanje za njenu poziciju, ali objektivno mislim da ona nije dorasla ni trenutku, ni zadatku i da Hrvatska mora što prije promijeniti ovu vladu', mišljenja je Nobilo koji je komentirao i stanje u hrvatskom pravosuđu.

>> Nobilo: Dokazat ćemo da je Polančec djelovao u javnom interesu

>> Nobilo: Ne mogu me zastrašiti, samo mogu biti još žešći

'Hrvatsko pravosuđe je u tranziciji, ono još treba provesti duboke reforme i strukturalno se promijeniti. Osnovni problem hrvatskog pravosuđa je u sustavu kontrole rada sudaca, izbora sudaca i odluka o unapređenju sudaca. Prvi problem je što parlamentarna većina, a to je u posljednjih 20 godina uvijek bio HDZ, sa izuzetkom četiri godine Račanove vladavine, bira Državno sudbeno vijeće, odnosno suce koji biraju druge suce ili unapređuju druge suce. Kad parlamentarno političko tijelo bira selektore sudaca, onda zasigurno ima političke kriterije', zaključio je Nobilo.

Smatrate li kako bi bilo koji hrvatski odvjetnik trebao pristati braniti Ratka Mladića?

  • Da, to mu je i zadatak prema profesionalnoj etici
  • Da, sigurno je izazov biti odvjetnik u takvom slučaju
  • Ne, Ratko Mladić je htio uništiti hrvatski narod
  • Ne, ionako bi izgubio taj slučaj

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene