Osiguravali su dolaske stranih državnika, tragali za utopljenicima, deaktivirali eksplozivne naprave. Njihov identitet u akcijama stroga je tajna. Antiteroristička jedinica Lučko slavi 28. rođendan.

Galerija Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 5 +3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Izrasli su iz rata, bili prva postrojba osnovana u Republici Hrvatskoj. Njihov se posao najčešće zamišlja kao u filmu, ali kažu da filmovi ne mogu dočarati s čime se sve sreću.

Vezani članci Vodstvo HDZ-a položilo vijence i svijeće kod Tuđmanove kuće - 4 FOTO I VIDEO 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana: Vodstvo HDZ-a položilo svijeće i vijence u Velikom Trgovišću te na Mirogoju Ivana Čuljak proslavila 34. rođendan - 3 Naša lijepa slastičarka proslavila rođendan okružena zvijezdama hit-showa, pogledajte što im je pripremila!

Pripadnik atj lučko Oliver Zorić podijelio je s nama razlog zašto je to tako.“Filmovi to opisu ju recimo s nekih 5 posto jel realnosti i stvarnosti jel. Drugačije je kada znoj i krv idu preko vaše kože, gdje se vi lomite i trgate u svim poljima“ rekao je Zorić.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr

Zove ih se u najtežim situacijama. U današnje doba, takva je jedinica za sigurnost zemlje nužna, s čime se slaže i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.“Zbog terorizma i ostalih suvremenih prijetnji vaše su sposobnosti na sve većoj cijeni. Vi vladate složenim kompleksim i zahtjevim sigurnosnim zadaćama na kopnu pod vodom ili u zraku“ kaže Božinović.

Posla, nažalost, imaju svakodnevno. Zorić je objasnio kako za određene akcije javnost ne mora znati, jer njihov kodeks uključuje i razne stupnjeve tajnosti.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U jedinicu mogu samo odabrani nakon najtežih provjera i obuka. „Koliko god s ljudskim naporom dolazite do nekih granica, postoji i ona linija duha koju morate izvući iz sebe a to je jedna posebna snaga“ potvrđuje Zorić.

Iako članovi priznaju da je tijekom ovih 28 godina bilo razdoblja kada su se osjećali zanemareno, kao da su gurnuti u stranu. No u ovom trenutku zadovoljni su jer se prepoznalo koliko je važno imati jedinicu sa znanjem i sposobnostima poput njihove.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Cijelo vrijeme ističu da je ono što je u svemu najvažnije jest ratno iskustvo njezinih pripadnika, to je nešto što se ne može naučiti u knjigama i što ne piše u niti jednom udžbeniku. Tijekom rata oni su izvodili akcije koje su na granici mogućeg koje se kasnije proučavaju kasnije na vojnim i policijskim učilištima diljem svijeta. To svoje znanje i iskustvo oni nesebično prenose budućim naraštajima.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Koliko je ova jedinica elitna govori činjenica da je tijekom svih 28 godina kroz nju prošlo svega 350 pripadnika. Kažu da je u ovom izazovnom svijetu terorizma umirujuće znati da postoji jedinica koja ima znanje i sposobnosti pomoću kojih može odgovoriti na sve izazove na kopnu, u zraku ili pod morem.

Za intervenciju su uvijek spremni. Kažu, ako treba i sad - proslava bi tada jednostavno morala pričekati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju