Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posla imaju svakodnevno

Zove ih se u najtežim situacijama, a njihov identitet u akcijama je stroga tajna: ATJ Lučko slavi 28. rođendan

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/7 >>
Osiguravali su dolaske stranih državnika, tragali za utopljenicima, deaktivirali eksplozivne naprave. Njihov identitet u akcijama stroga je tajna. Antiteroristička jedinica Lučko slavi 28. rođendan.

Izrasli su iz rata, bili prva postrojba osnovana u Republici Hrvatskoj. Njihov se posao najčešće zamišlja kao u filmu, ali kažu da filmovi ne mogu dočarati s čime se sve sreću.

Pročitajte i ovo Ilustracija 29. veljače Zamislite da rođendan slavite svake četiri godine: Možete li pogoditi koliko Hrvata ga je dočekalo danas? Ilustracija uznemireni roditelji Djeca na rođendanu pojela muffine, pa završila u bolnici: "Uzeo je medino uho..."

Pripadnik atj lučko Oliver Zorić podijelio je s nama razlog zašto je to tako.“Filmovi to opisu ju recimo s nekih 5 posto jel realnosti i stvarnosti jel. Drugačije je kada znoj i krv idu preko vaše kože, gdje se vi lomite i trgate u svim poljima“ rekao je Zorić.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr

Zove ih se u najtežim situacijama. U današnje doba, takva je jedinica za sigurnost zemlje nužna, s čime se slaže i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.“Zbog terorizma i ostalih suvremenih prijetnji vaše su sposobnosti na sve većoj cijeni. Vi vladate složenim kompleksim i zahtjevim sigurnosnim zadaćama na kopnu pod vodom ili u zraku“ kaže Božinović.

Posla, nažalost, imaju svakodnevno. Zorić je objasnio kako za određene akcije javnost ne mora znati, jer njihov kodeks uključuje i razne stupnjeve tajnosti.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U jedinicu mogu samo odabrani nakon najtežih provjera i obuka. „Koliko god s ljudskim naporom dolazite do nekih granica, postoji i ona linija duha koju morate izvući iz sebe a to je jedna posebna snaga“ potvrđuje Zorić.

Iako članovi priznaju da je tijekom ovih 28 godina bilo razdoblja kada su se osjećali zanemareno, kao da su gurnuti u stranu. No u ovom trenutku zadovoljni su jer se prepoznalo koliko je važno imati jedinicu sa znanjem i sposobnostima poput njihove.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Cijelo vrijeme ističu da je ono što je u svemu najvažnije jest ratno iskustvo njezinih pripadnika, to je nešto što se ne može naučiti u knjigama i što ne piše u niti jednom udžbeniku. Tijekom rata oni su izvodili akcije koje su na granici mogućeg koje se kasnije proučavaju kasnije na vojnim i policijskim učilištima diljem svijeta. To svoje znanje i iskustvo oni nesebično prenose budućim naraštajima.

Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Antiteroristička jedinica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Koliko je ova jedinica elitna govori činjenica da je tijekom svih 28 godina kroz nju prošlo svega 350 pripadnika. Kažu da je u ovom izazovnom svijetu terorizma umirujuće znati da postoji jedinica koja ima znanje i sposobnosti pomoću kojih može odgovoriti na sve izazove na kopnu, u zraku ili pod morem.

Za intervenciju su uvijek spremni. Kažu, ako treba i sad - proslava bi tada jednostavno morala pričekati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene