Antiteroristička jedinica Lučko slavi 30. rođendan. Ta najelitnija jedinica MUP-a posebno je osposobljena za rješavanje kriznih situacija visokog rizika, posebice talačkih kriza. Odsad će za sve teške zadaće vježbati u još boljim uvjetima.

Galerija


Najspremnija jedinica, ATJ Lučko, slavi 30. rođendan, a konačno je dobila i najbolje uvjete. Streljanu su čekali punih 14 godina. Za najmoderniju streljanu u Hrvatskoj, ali i u regiji, koja je stajala više od 9 milijuna kuna, iskorišten je europski novac.

Vezani članci Nastavak priče o Anti Pavloviću (Foto: Provjereno) - 10 Bivši specijalac ATJ Lučko o Anti Pavloviću: ''Čovjek je totalno lud, manipulator. Nosi naše majice i sramoti nas, ne znam odakle mu" Silazak iz helikoptera (Foto: Dnevnik.hr) Obilježeno 29 godina od osnutka najelitnije hrvatske policijske postrojbe: "Spremni smo, odani smo i izvršavamo svaku zadaću"

Za rođendan je stigla i nova oprema. Većina je domaći proizvod, a u njezinu su osmišljavanju sudjelovali i sami specijalci.

Na 30. rođendan podsjetilo se koliko je jedinica bila važna u samim počecima stvaranja Hrvatske države. ''Tih dečki nema gdje nije bilo i meni je čast i privilegija da mogu ovdje doći i mogu zahvaliti im na svemu što su uradili i tijekom Domovinskog rata, ali i na svemu onome što čine i danas'', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk za Dnevnik Nove TV otkrio je što ta jedinica danas u mirno vrijeme. ''Danas ATJ Lučko radi svoj temeljni posao, a to je obuka, obuka i obuka. Ona se priprema, i spremna je, za sve krizne situacije koje se mogu naći pred njom'', rekao je.

Na pitanje je li jedna od takvih situacija i migrantska kriza, Bilobrk kaže da ATJ Lučko daje veliki obol u suzbijanju migrantske krize.

''Uključujemo svoje helikoptere koji svakodnevnim letovima nadzire državnu granicu s najmodernijom opremom. Sigurno možemo garantirati da je Hrvatska granica sigurna'', poručio je. Kazao je i da ATJ lučko prima pozive čak i iz drugih zemalja da im pomognu pri obuci novih članova.

Bilobrk je otkrio i je li ikad neka žena pokušala postati članicom antiterorističke jedinice. ''Nama bi to bilo drago, ali nažalost moram reći da se zasad još niti jedna žena nije okušala i pristupila našem testiranju. Ta su testiranja jedna od najtežih testiranja koja danas neki policajac ili specijalac može prolaziti'', kaže zapovjednik ATJ-a Lučko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr