Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Antifašisti bezrezervno uz Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SAB) danas je priopćio da bezrezervno stoji iza hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kao istaknutog antifašista i da zbog nekoliko riječi istrgnutih iz konteksta ne želi promijeniti svoj odnos prema čovjeku koji hrvatsku budućnost vidi u Europi sazdanoj na temeljima antifašizma, demokracije, tolerancije, poštovanja i ostvarivanju ljudskih prava.

Iz SAB-a su to priopćili reagirajući na sporni videozapis koji je objavio Index portal, a u kojemu se Mesić navodno početkom '90-ih godina u Austriji ili Australiji pozitivno izražava o NDH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pustili duha iz boce 'Povijesni udžbenici trovali mlade generacije' Slika nije dostupna Mesić: 'Radi se o perfidnom napadu na mene'

Savez antifašista podsjeća da je Mesić od svoje rane mladosti vezan, pa i obiteljski, za narodnooslobodilački antifašistički pokret.

"Sve su to razlozi da ne tražimo da se javno ispriča smatrajući da je njegov politički opus suprotan inkriminiranim i za njega netipičnim stavovima", priopćuju iz SAB-a.

Također ocjenjuju da nitko u suvremeno doba u kojemu živimo nije učinio u Hrvatskoj toliko za demistifikaciju tzv. NDH i za negativnu ocjenu ustaškog pokreta i njegova zločinačkog karaktera kao predsjednik Stjepan Mesić.

Iz SAB-a navode da je Mesić govorio na mnogim antifašističkim zborovima diljem Hrvatske i da je uvijek bio jasan u svojim ocjenama naše bliže povijesti, pa i povodom 65. obljetnice ustanka u Brezovici 22. lipnja 2006. kada je, uz ostalo, rekao da je, za razliku od fašizma i nacizma koji su zločin i u ideji i u realizaciji, antifašizam u svojoj ideji čist.

"Antifašizma se nitko ne treba sramiti mada se mora priznati da je i u njegovim redovima tu i tamo bilo zločinaca i zločina. Sve, međutim, ima svoj povijesni kontekst. Ima ga i Jasenovac gdje se sustavno, često na upravo nezamislive načine ubijalo ljude samo zato što su bili Srbi, Židovi, Romi ili pak Hrvati koji su se usudili misliti drugačije od kvislinške vlasti", podsjećaju iz SAB-a na Mesićeve riječi tada u Brezovici.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u sinoćenjem je obraćanju javnosti u povodu objavljenog videosnimka dijela govora koji je nekad navodno održao, kazao da je to, ako je rekao, bio pogrešan ustupak koketiranju s ustaštvom. 

Ponovio je svoja antifašistička stajališta i osudu ustaštva, te ocijenio da je objavljivanje tog snimka podmetanje i perfidni napad na njega kao kreatora i protagonista ključnih elemenata hrvatske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene