Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

DRASTIČNE PROMJENE ZAKONA 'Štetočine treba što prije uništavati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Ministar pravosuđe Ante Šprlje za Dnevnik Nove TV najavio je drastične izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima te nadopunu novog Zakona o sportu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Imate li ovlasti i vremena za izmijeniti zakone?

Mislim da imamo vremena, imamo ovlasti, ukoliko za to bude političke volje u Saboru. Mi ćemo pripremiti zakonski tekst prijedloga pa ćemo vidjeti postoji li politička volja svih stranaka u Saboru da se usvoji taj prijedlog.

Mislite da će to ići do 15. srpnja?

Zadali smo si kratak rok i mislim da ćemo ga ispoštovati i nadamo se da će biti suglasnosti da se taj zakon usvoji što prije.

Vaša dosadašnja oporba je rekla da to neće u proceduru jer neće te izmijene zakona dovesti ni do čega?

To je opet stvar političke volje. Ako postoji volja da se on hitno riješi, riješit će se.

Vi, dakle, ne znate sigurno, ali ipak idete. Zašto? Da pokažete da vi radite nešto sa svoje strane?

Pokazat ćemo snažnu volju, štetočine treba što prije uništavati jer je to prevršilo svaku mjeru.

Što konkretno mijenjate?

Postrožit ćemo sankcije i pojačati zaštitne mjere, treba poslati snažnu poruku da se ovo više neće tolerirati i da Hrvatska neće biti taoc nekolicine ljudi.

Koliko ćete postrožiti? Hoće li to biti drastične promjene?

Bit će drastična promjena.

Vezano za Zakon o sportu, znamo da je sporan, spominjalo se da je dio nezadovoljstva navijača proizlazi iz njegova stopiranja. Vi ste najavili izmjene?

Tako je. To je inicijativa odavno da se zakon mora mijenjati, mi ustrajemo u toj inicijativi. Hoće li biti vremena za izmijeniti taj kompletan zakon, to ćemo vidjeti kako će Ministartvo obrazovanja, znanosti i sporta reagirati. Ima mogućnosti da se to u kratkom roku riješi.

Kažete da imate jaku političku volju. Znamo da se ovakvim sankcijama ne može iskorijeniti huliganstvo. Kako vi to mislite riješiti?

Ovo je jedna od mjera. Postoji niz drugih mjera. Ja ovim putem pozivam sve čimbenike u državi da se uključe u rješavanje ovog problema. ovo nije problem samo jednog zakona. Ovo je općenito problem na svim razinama. Pozivam i Hrvatski nogometni savez da se uključi i da svojim primjerom pokaže na koji način se ponaša. Nismo do sada imali situaciju da se i u sklopu HNS-a neki problemi rješavaju.

Vaš kolega Orepić je za odgovornost u ovom slučaju prozvao i HNS...

Ja se slažem, HNS mora biti primjer. Nažalost, pojedini članovi tijela HNS-a nisu bili na visini i nisu bili primjer.

Rekli ste da ćete učinit sve da huligani završe u zatvoru. Kako, ako je ovo u nadležnosti Francuske? Što ih čeka u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj također mogu biti sankcionirani i bit će. U to budite sigurni. Dočekat će ih dobrodošlica na hrvatskoj granici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene