Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ankica Lepej: 'Nema potrebe da se ljude plaši mojim slučajem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zviždaći su ljudi koji progovaraju o korupciji i nemoralu. U posljednje se vrijeme sve više govori o Zakonu koji će ih štititi. Oporba tvrdi drugačije, ne da neće biti zaštićeni, nego im prijete novčane kazne i otkazi.

Ankica Lepej je 1998. godine otkrila javnosti kako tadašnji predsjednik Tuđman taji da na računu ima 239 tisuća njemačkih maraka.

Pročitajte i ovo Vjeko Luetić, doktor korupcije - 1 U pritvoru je Policijski doktor za mito uhićen zbog - primanja mita: "Porekao je počinjenje kaznenog djela" Ilustracija Filmska priča Osuđen sudac koji je skrivao mito u staklenkama za kisele krastavce u vrtu: Pobjegao iz zemlje pa tvrdio da je otet

Iako su se svi zaklinjali u čast, tadašnja djelatnica Zagrebačke banke nagrađena je zatvorom, otkazom i šikaniranjem, a Ustavni sud je zaključio kako 'novac nije imovina'. 

Ankica Lepej kaže kako bi vjerojatno i danas napravila isto, te kako nimalo ne žali zbog svog postupka iako nije ni slutila kakve će to sve posljedice imati na nju.

'Teško je to pretpostavljati, čovjek kada ima čistu savjest i odgovornost za društvo ne pretpostavlja da će se nešto tako loše dogoditi', kaže Ankica Lepej, koja sada živi u socijalnom stanu. Svoj je stan sa puprugom morala prodati jer su oboje godinama bili bez posla. 

Na pitanje zašto je već dugo nema u javnosti, Ankica Lepej je u emisiji '10 do 8' rekla kako misli da nema potrebe da se ljude plaši njenim slučajem.

Uglednom profesoru fiziologije, Matku Marušiću prijeti opasnost da ga proglase - neuračunljivim! 

U listopadu prošle godine progovorio je o plagiranju znanstvenih radova, prozvao doktora Kurjaka, a Medicinski fakultet optužio za prikrivanje afera i korupciju. Fakultet mu je odgovorio zabranom javnih istupa i zatražio njegovo psihijatrijsko vještačenje.

Profesor Marušić sada traži smjenu dekanice Čikeš. 

'Od 2002. godine ovo je već peti napad na mene, doživio sam ja svašta na tom fakultetu, ali ovakvo nešto nisam mogao ni zamisliti. No moja je sveta dužnost da se borim protiv korupcije i da mladež učim da budu takvi. To je moj posao i ja se ne bojim za svoju budućnost', kaže prof. Marušić.

Dragutin Lesar iz HNS- a kaže kako Zakon o zviždaćima neće zaštititi ljude koji ukažu na korupciju, jer krije, kako je rekao, 'zamke' koje mogu izazvati suprotan efekt, a zviždaći mogu biti kažnjeni na više načina, od novčane kazne do otkaza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene