Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu od energetskog udara

ANKETA Podržavate li nove Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena?

Plin
Plin Foto: DNEVNIK.hr
Cijene energenata divljaju na svjetskim tržištima, a danak u obliku enormnih računa, već plaćaju hrvatski poduzetnici. I građani su u strahu od visokih režija, ali i lančanih poskupljenja.

Vlada je stoga danas predstavila paket mjera koje bi energetski udar trebale ublažiti. Prema planu, sve bi to državu trebalo stajati 4,8 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Andrej Plenković je objasnio da će se mjere odnositi na građane, poduzetnike i poljoprivrednike. Rast cijena struje bit će limitiran na 9,6 posto, a plin će rasti najviše do 20 posto.

PDV na plin spušta se s 25 na pet posto, do ožujka 2023. PDV na struju pada trajno s 25 na 13 posto, a PDV na palete, briket, sječku i ogrjevno drvo spušta se s 25 na 13 posto. PDV na hranu s 13 posto na pet posto spušta se za svježe meso, jaja, voće, povrće, ulje i masti, dječju hranu te troškove u poljoprivredi.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju i plin te će tu mjeru koristiti nešto manje od 50.000 osoba, a koštat će 300 milijuna kuna. Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Premijer je istaknuo kako je Vladin paket mjera usmjeren na najsiromašnije, no neki se boje da to neće zaustaviti rast cijena. Jeste li i vi među njima? Podržavate li nove mjere za ublažavanje rasta cijena? Odgovorite nam u anketi.

  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene