Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada za uslugu

ANKETA: Dajete li napojnice i zašto (ne)?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani turisti koji ovo ljeto namjeravaju doći u Hrvatsku, prije puta sigurno će se raspitati o našim običajima. Jedan od njih je i davanje napojnice.

Dajete li napojnice?

  • Da, često
  • Samo kad sam zadovoljan/a uslugom
  • Nikada

Ukupno glasova:

Ostavljate li vi napojnice? U kojim slučajevima ih ostavljate? Svoje komentare nam ostavite ispod članka ili nam se javite na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Napojnice; ilustracija - 1 Nova mogućnost Manča iskočila iz sive ekonomije, ali tu je i vječno pitanje: Koliko su Hrvati laki na novčaniku?

U Hrvatskoj napojnica nije obavezna, ali je pristojno ostaviti 10 posto od vrijednosti računa. Naravno, pod uvjetom, da je gost zadovoljan uslugom.

Tringeld, bakšiš, manča, napojnica. Različito je zovu, a znači isto. Koliko god nemali, Hrvati još uvijek ostavljaju napojnice. No, nije napojnica uvijek sitniš. Proljetos je u Dubrovniku omanski sultan na napojnice potrošio čak 60 tisuća dolara. Osoblje dubrovačkih hotela tih je dana na reveru nosilo grb Omana.

U različitim krajevima svijeta napojnice imaju različit status. Tako je primjerice u SAD-u napojnica obaveza, uračunata je u uslugu i iznosi 15-20 posto. U Japanu i Kini napojnica je uvreda, u Danskoj i Novom Zelandu napojnica je nepoznanica , a u Hrvatskoj nije definirana. No, pristojno je ostaviti do 10 posto.

Hrvatski zakoni ne poznaju napojnicu. Niti je brane, niti je dopuštaju. Na napojnicu se ne plaća porez. Ona je jedini 'novac na crno' legalno zarađen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene