Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se u utorak ideji nekoliko zemalja istočne Europe o zatvaranju granice na balkanskoj ruti kako bi spriječili migrante da uđu u Europsku uniju.


"Jesmo li s našim tursko-europskim pristupom kadri spriječiti uzroke bijega i poboljšati zaštitu vanjskih granica? Ili ćemo zatvoriti grčke, makedonske, bugarske granice uz sve posljedice koje će to imati za Grčku, EU u cjelini i šengenski prostor,?" pitala je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Vezani članci Euri - 2 Sastali se ministri financija EU-a: Pozdravili ulazak Hrvatske u Schengen kao dokaz snage i otpornosti eura Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mijenjaju se dva važna zakona: Znate li kako će izgledati prelazak granice kad Hrvatska uđe u Schengen?

"Svim snagama ću se u četvrtak i petak na summitu EU zalagati za tursko-europski pristup jer vrijedi nastaviti", rekla je.

Višegradska skupina, u kojoj su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, predložile su zatvaranje granice duž balkanske rute kojom se kreću tisuće tražitelja azila. Oni optužuju posebice Grčku da ne čini dovoljno na smanjenju priljeva migranata koji morem stižu iz susjedne Turske.

Kancelarka Merkel podržava jačanje suradnje s Ankarom radi bobre protiv krijumčara kao i radi poboljšanja uvjeta života sirijskih izbjeglica u Turskoj da ne krenu prema Europi. Kancelarka je naglasila da je do sada raspodijeljeno samo 1000 od 160.00 izbjeglica o kojima je dogovor postignut 2015. i da nema smisla govoriti o novim kvotama raspodjele.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju