Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slobodan čovjek'

Andro Vlahušić najavio kandidaturu unatoč pravomoćnoj presudi u 'aferi Šipan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Drago mi je da je presuda donesena prije izbora, na nju se neću žaliti. Ona je za mene završena i omogućava da se kao slobodan čovjek bavim bilo kojom djelatnošću'', rekao je Vlahušić.

Bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić rekao je u srijedu da se neće žaliti na pravomoćnu osuđujuću presudu Vrhovnog suda za aferu Šipan te ponovio kako će se kandidirati za gradonačelnika Dubrovnika, a da će mu kandidati za zamjenike na predstojećim lokalnim izborima biti HSS-ov Željko Raguž te SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

''Drago mi je da je presuda donesena prije izbora, na nju se neću žaliti. Ona je za mene završena i omogućava da se kao slobodan čovjek bavim bilo kojom djelatnošću'', rekao je Vlahušić na konferenciji za novinare te ponovio kako će privatno tužiti predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića, zbog čijih je, tvrdi bivši gradonačelnik Dubrovnika, lažnih svjedočenja u sudskom procesu, on i osuđen. Peru Vićana, njegovog bivšeg koalicijskog partnera i suosuđenika u aferi Šipan, kaže, neće tužiti.

Vlahušić se osvrnuo i na otvaranje Uskokove istrage u aferi Revelin u kojem ga se sumnjiči da je pogodovao jednom dubrovačkom ugostitelju prilikom najma tvrđave Revelin za potrebe noćnog kluba te je ponovio kako su svi dokumenti vezani za taj slučaj ovjereni od nadležnog dubrovačkog Upravnog odjela za nekretnine.

Istaknuo je također kako je posljednjih 15-ak dana imao velike dileme oko toga treba li se povući javnog života ili ne, no kako je usprkos želji njegove obitelji, nakon konzultacija s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, kao i nekim drugim članovima te stranke odlučio ostati u dubrovačkoj politici.

''Znali smo da će doći presuda za Šipan, znali smo i da će doći Revelin, ali sam pogledao unatrag i zapitao se jesam li zadovoljan dosada učinjenim i zaključio da jesam. Ne želim stoga poslati poruku da sam izgubio na način da odustanem'', rekao je Vlahušić te dodao kako je, što se tiče liste za Gradsko vijeće, dogovorena koalicija HNS-HSS-SDP-HSU, ali kako je moguće da im se priključi još neka manja stranka.

Istaknuo je i kako se ovih dana provodi anketa među Dubrovčanima kako bi vidjeli na koji način će osvojiti što je veći broj vijećnika u dubrovačkom Gradskom vijeću.

'Ja sam slobodan čovjek i radim što hoću. Potporu HNS-a i Vesne Pusić imam'

''Dvije su varijante jedna je da izlazimo svi sa zajedničkom listom, a druga da izlazi posebno HNS-HSS, a posebno SDP-HSU. Vidjet ćemo što nam donosi jedno vijećničko mjesto više jer to često znači razliku između stabilnosti i nestabilnosti grada. Želimo izbjeći situaciju da nemamo Gradsko vijeće, a imamo gradonačelnika'', rekao je Vlahušić te potvrdio ranije iznesene informacije kako će u slučaju da osvoje dovoljan broj mandata mjesto predsjednika Gradskog vijeća pripasti SDP-u, odnosno njegovom predsjedniku Mladenu Gojunu.

HSS-ov Željko Raguž bio je Vlahušićev zamjenik u protekle dvije godine, a SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić bila mu je zamjenica u mandatu od 2009. do 2013.

Vlahušića se u aferi Šipan teretilo za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje", odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice, temeljem koja je sada pravomoćno osuđen, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine.

Nakon što je afera došla u medije Vićan je novac vratio u gradski proračun, a Vlahušić je tvrdio kako mu je dokumentacija o posudbi novca podmetnuta na potpis. Kako je objavljeno u utorak, Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Splitu u svemu osim visini kazne. Obojici je kazna smanjena s godinu dana zatvora uvjetno, odnosno deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine, na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje godinu dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene