Iz sela u maloj slavonskoj općini Andrijaševci mladi ne odlaze, nego se vraćaju.

Galerija


Slavonska općina u koju se mladi vraćaju. U njoj je nekada bilo prognaničko naselje, danas su niknula stabla, a uskoro će i montažne kuće.

Vezani članci Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija Majka s djetetom, ilustracija Borba za budućnost Hrvatske: Sali po djetetu daju 60 tisuća kuna, Umag ima besplatan vrtić, a veliki slavonski grad otišao je i korak dalje

"Pomak će biti velik. Bit će jako dobro za mlade. Gradit će se kuće za njih i to je pozitivna stvar ovog sela", kazala je Ivana, koja smatra da će zbog toga i ljudi ostajati u selu.

"Mladi su sretni jer mogu dobiti tu priliku i normalno ostati na svome", rekla je Anica.

Nekretnine će biti 50 posto jeftinije u odnosu na tržišnu cijenu.

"Projektirane su 152 stambene jedinice za mlade obitelji. Očekujemo da će biti između 500 i 600 eura (po kvadratu)", najavljuje Ante Rajković, načelnik Općine Andrijaševci.

"A na drugom dijelu - rekreacijska zona s raznim sportskim terenima. S bazenom, s energanom kako bi to naselje bilo samoodrživo", dodaje.

Upola jeftinije mještanima znači mnogo

Upola jeftinije mještanima znači mnogo. "Naravno da će značiti, s obzirom na ovo vrijeme - tko bi s ovakvim plaćama izgradio kuću, ako je 50 % jeftinije - to puno znači", smatra Ilija.

Da ovaj projekt ima smisla, pokazatelj je demografska slika. Andrijaševci su i jedna od rijetkih općina na istoku zemlje koja bilježi pozitivne demografske brojke.

Najbolji su pokazatelj toga pune školske klupe. Igor Miličević, ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci, kazao je: "Škola sad ima 335 učenika, zadnje tri godine nemamo pad broja učenika."

Naprotiv, navodi kako su se neki učenici i vratili. "Na početku školske godine vratilo se dvoje učenika i troje se sad vratilo iz Njemačke. Ja se iskreno nadam da će se taj trend nastaviti", dodaje Miličević.

Kad bi se ostale općine ugledale na Adrijaševce, sela bi nam kao nekada bila puna djece, a ne praznih kuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju