Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Vijeću Europe održao je govor, nakon čega odgovara na pitanja zastupnika.

Galerija Andrej Plenković u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (Foto: screenshot) Andrej Plenković u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (Foto: screenshot) +0 Andrej Plenković u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (Foto: screenshot)

Srpski zastupnik u Vijeću Europe bio je prekinut jer nije poštivao pravila ponašanja, odnosno nije poštovao gosta zasjedanja. Naime, prilikom postavljanja pitanja premijeru Andreju Plenkoviću nakon govora koji je održao u Vijeću Europe, javio se srpski zastupnik Aleksandar Šešelj, koji je počeo vrijeđati Hrvatsku.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković nakon privođenja više osoba zbog javnog poticanja na terorizam komentirao rad DORH-a, uputio im poruku Darko Klier, zamjenik glavne državne odvjetnice i šef Kaznenog odjela DORH-a Zamjenik glavne državne odvjetnice o nadzoru USKOK-a: "Takoreći ni iz čega je napravljena nevjerojatna afera"

"Koliko ja razumijem, Vijeće Europe se bori za demokraciju i vladavinu prava. Danas pred sobom imamo čovjeka koji glorificira Jasenovac, koncentracijski logor za 700 tisuća Srba, Židova i Roma, koji glorificira Bleiburg, lidera neonacističkog režima u srcu Europe koji tretira Srbe kao građane drugog reda", rekao je Šešelj, prije nego što ga je prekinula predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier. "Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promijeniti ton, na što sam vas i jučer upozorila", rekla je Liliane Maury Pasquier.

"Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorij Bosne i Herceeovine i Hrvatske", rekao je Plenković, čiji je odgovor pozdravljen pljeskom nazočnih delegata iz parlamenata članica Vijeća Europe.

Aleksandar Šešelj, inače sin Vojislava Šešelja, isto je izveo i u ponedjeljak, kada je na pitanja zastupnika u Vijeću Europe odgovarala hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tijekom svog govora u Strasbourgu premijer je rekao: 'Vijeće Europe danas je važnije nego ikad prije. Hrvatska svoju punu podršku pruža radu Vijeća Europe. Moramo svi štititi principe i vrijednosti Vijeća Europe i Hrvatska je predana očuvanju tih vrijednosti', kazao je premijer.

Posjet ovoj paneuropskoj organizaciji započeo je sastankom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier, a potom se sastao s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom.

Predsjednik Vlade sudjelovat će i na otvorenju izložbe „Croatia's Cultural Heritage on UNESCO Lists“, a sastat će se i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Törnström.

Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Podsjećamo, od svibnja do studenog 2018., Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, najstarije europske organizacije. Prioriteti su hrvatskog predsjedanja borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine. Tijekom predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske i jačanje zajedničkih vrijednosti, osobito na području ljudskih prava.

Prigodom posjeta glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda Hrvatskoj, u travnju ove godine, predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe te pristupanje toj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od velikih uspjeha svoje vanjske politike.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju