Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno ih pozvao

VIŠE OD SVEGA ŽELI HSS Plenković: 'To je naša jedina rođakinja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, gostujući u emisiji Hrvatskog radija, govorio je o pregovorima i mogućim partnerima u Vladi.

Protekla tri mjeseca od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ najintenzivnije je političko razdoblje u njegovom životu. Kazao je to Andrej Plenković gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

'Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tuđman htjeli. Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo', rekao je Plenković.

Kazao je kako su razgovori s partnerima u tijeku te kako poštuje Mostovih 13 mandata čime su potvrdili da su 'relevantan politički akter na političkoj sceni', te da kao predsjednik HDZ-a želi da budućoj Vladi sudjeluju svi predstavnici nacionalnih manjina.

'Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je MOST istaknuo uoči izbora', rekao je Plenković te dodao da računa na stabilnu podršku u Saboru, odnosno preko 80 mandata.

Upitan je li komunicirao o postizbornoj suradnji s ostalim akterima na političkoj sceni, Plenković je kazao kako je za njega najvažnija Hrvatska seljačka stranka kojoj su, kako je naglasio, vrata za suradnju uvijek otvorena.

'Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji. S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om', rekao je Plenković.

Upitan o zahtjevima pojedinih zastupnika nacionalnih manjina (Milorad Pupovac, Furio Radin) da Zlatko Hasanbegović ne bude ministar kulture u novoj vladi Plenković je odgovorio kako je stvar mandatara određivati tko će biti ministar u kojem resoru.

"U ovoj fazi imam ugodnu zadaću da biram od niza kvalitetnih kolega koji su obnašali određenu dužnost. Jedan od ljudi koji su u krugu kandidata je i Hasanbegović. On može i kao član Predsjedništva HDZ-a dati svoj kvalitetan doprinos stranci, a što se tiče portfelja ministara - o tom, potom", izjavio je Plenković.

O ministarskim pozicijama niže želio govoriti, naglasio je kako su pregovori u tijeku, no tvrdi, 'modifikacija u Vladi će sigurno biti'.

'Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade. Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast', rekao je Plenković gostujući u emisiji Hrvatskog radija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene