Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ BANSKIH DVORA

Premijer Andrej Plenković objavio: "Otpisani su dugovi za 150.474 hrvatska građana, ukupno 1,3 milijarde kuna"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Plenković i ministar financija Marić (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković i ministar financija Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama stupio je na snagu u subotu, 21. srpnja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković oko 13:30 u Banskim dvorima dao je izjavu za medije na temu zakonskih mjera za blokirane građane i Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio u subotu, 21. srpnja. S njime su na presicu stigli i ministri Zdravko Marić i Dražen Bošnjaković te čelnici FINA-e.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

Rekao je kako su u Vladi krajem lipnja donijeli mjere za pomoć blokiranima, ali i istaknuo kako je "jedno od osnovnih načela da dugove treba podmirivati". No naglasio je kako su oni socijalno osviještena Vlada te da su svjesni činjenice da su deseci tisuća građana u problemu takve naravi, točnije njih više od 370 tisuća.

"Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama stupio je na snagu prije dva dana. Smisao zakona bio je da se otpiše dug do 10 tisuća kuna od strane države i osoba povezanih s državom. Tijekom vikenda FINA je krenula u provedbu zakona i uspješno provela prvu mjeru - izvršen je otpis duga za 150.474 naša sugrađana", istaknuo je Plenković te dodao kako je u potpunosti deblokirano 6248 građana. Ukupan iznos otpisanih dugovanja s kamatama premašuje 1,3 milijarde kuna.

Naglasio je da taj zakon predviđa kao drugu mjeru poticaj i apel prema općinama, gradovima, županijama i drugima da na taj način otpuste dugove blokiranim građanima, a nude im se porezne olakšice da bi učinili isto kao i Vlada. "Zakon kao treću mjeru predviđa poticajni model reprograma poreznog duga blokiranim građanima", rekao je Plenković.

"Početkom kolovoza će stupiti na snagu Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. On je usmjeren na bezuspješne blokade koje traju dulje od tri godine. Provedbom očekujemo smanjenje broja blokiranih za oko 70 tisuća građana i iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna", rekao je Plenković. Treći zakon je zakon o stečaju potrošača, a on bi obuhvatio oko 88 tisuća građana, rekao je Plenković te dodao i kako se radi na novom Ovršnom zakonu.

Cilj je zakona o otpisu dugova fizičkim osobama otpustiti dugove do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe koje su povezane s njima, poput HEP-a, HRT-a i plinarskih društava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene