Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ O AFERI "DNEVNICE"

Plenković: "Postupio sam na jedini mogući način, kao premijer i kao građanin"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled", kazao je o aferi "Dnevnice" premijer Andrej Plenković.

USKOK i dalje prikuplja dokaze u aferi "Dnevnice". Njihovi djelatnici su iz Ureda za opće poslove Sabora i Vlade iznijeli kutije s dokumentacijom, što je zabilježila samo kamera Nove TV. Spornu dokumentaciju iz zgrade u kojoj je, podsjećamo, isplaćivan novac za lažne dnevnice potom su odnijeli u sjedište USKOK-a i Državnog odvjetništva. Traju li i dalje obavijesni razgovori i hoće li doći do privođenja, nitko službeno ne želi potvrditi.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Provjeravat će se i je li bilo nezakonitosti s putnim nalozima i sumnjivim isplatama i u hrvatskom Saboru.

Iz Bruxellesa je aferu "Dnevnice" i odnos s glavnim državnim odvjetnikom komentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Od DORH-a u ovom trenutku, kaže, očekuje da u cijelosti istraži i utvrdi istinu s ovom aferom, koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku.

"Očekujem i od Državnog odvjetništva kao institucije i od glavnog državnog odjetnika da kvalitetno i profesionalno obavljaju sve zadaće koje su im postavljene. Još jednom ponavljam, mi surađujemo na nizu tema, od suradnje po pitanju procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinskopravnim pitanjima, međunarodnim sporovima, arbitražama i normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom, doslovno vrlo bizarnom slučaju", rekao je Plenković.

"Svi u Vladi spremni su se odazvati na razgovore"  

"Što se mene tiče do sada dijalog je bio jako dobar, nismo se mi sad viđali svaki dan, ali kad god smo imali referentnu točku o kojoj se moramo konzultirati ona je bila visoko profesionalna, uz uvažavanje nadležnosti i ovlasti i Vlade i DORH-a.

Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled. Onda sam ne samo kao predsjednik Vlade, nego kao građanin, pravnik, zdravorazumski postupio na jedini mogući način. Za sve što treba, ne samo ja, nego i svi ljudi koji rade u Vladi su spremni se odazvati na razgovore i pojasniti stajališta i eventualne upite koje istražitelji mogu imati", istaknuo je premijer.

Istražitelji USKOK-a, čini se, odlučili su provjeriti sve što se događalo u Uredu za opće poslove Sabora i Vlade pa se u kutijama koje su stigle u sjedište USKOK-a, po informacijama kojima raspolaže Nova TV, nalaze putni nalozi još od srpnja 2009. godine, kad je šefica Vlade postala Jadranka Kosor. Provjeravaju sve, i u Vladi i u Saboru, oko isplate putnih naloga kako bi ustanovili tko je zapravo krao novac iz državne blagajne, tko bi to mogao postato osumnjičenik u ovoj aferi.

Tko će biti svjedok, a tko osumnjičenik?

Zbog te se afere pod kritikama našao i glavni državni tužitelj Dinko Cvitan. PItanje je čiju podršku Cvitan u ovom trenutku ima, a sve su glasnija i zazivanja njegove smjene. Krenulo je s kritikama zajedničke presice premijera Plenkovića i Cvitana, a nastavilo se prozivkama da je USKOK napravio propuste u istrazi. Evo što o tome kažu u Saboru.

Arsen Bauk kazao je: "Nećemo asistirati HDZ-u i Mostu u napadima na državnog odvjetnika. Mi smo tražili odgovore za dvije konkretne situacije i dobili ih". Nikola Grmoja je pak rekao: "Ne znam tko ruši koga, mi u tome ne sudjelujemo. Nikad se nisam bavio podzemnim igricama. Ono što mislim, kažem ovdje za govornicom o bilo kome".

"Ja sam se u posljednje vrijeme naslušao dosta stavova koje HDZ ima o gospodinu Cvitanu, no moram poručiti da niti jedan od tih stavova nije službeni stav Hrvatske demokratske zajednice", kazao je Branko Bačić.

"Dok USKOK prikuplja dokaze, nema nikakvih službenih informacija traju li još obavijesni razgovori. Danas u sjedište USKOK-a nisu dolazili na razgovor poznati dužnosnici iz Vlade, kao prethodnih dana. Očekuje se da USKOK nakon provedenih izvida odluči i hoće li pokrenuti novu istragu ili proširiti onu istragu koju su pokrenuli protiv Tomislava Sauche. S obzirom na to da su došli do novih saznanja da je bilo krađe novca iz državne blagajne i nakon što je Saucha otišao iz Vlade, pitanje je tko će od ispitanih u ovom slučaju pred USKOK-om biti dalje u postupku u svojstvu svjedoka, a tko u svojstvu osumnjičenika", kazala je reporterka Nove TV Josipa Krajinović u javljanju uživo ispred sjedišta USKOK-a u Zagrebu.  

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene