Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj glasova bio izjednačen

Zdravko Marić ostaje ministar! Andrej Plenković: ''Oporba je doživjela politički poraz''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon glasovanja o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću koje je pokazalo da u Saboru ne postoji većina, premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare rekao je da je ovime oporba doživjela politički poraz.

''Prikupljanje 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministarstvu financija bilo je na onima koji su inicijativu pokrenuli. Oni u tome nisu uspjeli. Oni su danas doživjeli politički poraz'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

''Svjedočili smo destabilizaciji Vlade RH, njenog rada na dobrobiti građana'', kaže Plenković te ponovio koji su sve uspjesi njegove Vlade.

''Ova je Vlada spriječila tsunami koji je prijetio hrvatskom gospodarskom sustavu'', kazao je.

Kaže da se ponaša kao odgovoran predsjednik Vlade i odgovoran predsjednik stranke tako da radi veliku razliku ''između medijske hajke u stilu divljeg zapada i ministara''.

Istaknuo je da kada je Petrov rekao da nema parlamentarne većine, to nije bilo u skladu s demokratskim ponašanjem te da svjedočimo destabiliziranju hrvatskih institucija - nešto što HDZ neće dopustiti.

''HDZ je spreman na bilo kakve izbore, ako hoćete već ovo popodne'', kaže te dodaje da oni koji postoje kao parlamentarne stranke u Saboru mogu odlučiti hoće li nastaviti u smjeru kojim ide ova Vlada ili na raspuštanje Sabora i nove izbore.

Na pitanje o tome da objasni kako to da ni pozicija nije prikupila većinu glasova za podršku ministra u Vladi, kaže da parlamentarna većina danas nije tema.

Upitan je i kako se osjeća oko toga da je Tomislav Saucha koji je pod istragom USKOK-a zbog neobjašnjivih transakcija novca putnih troškova u Vladi, dok je sam ondje radio. Odgovorio je: ''Poštujem odluku i njega i ostalih zastupnika. Svatko je donio svoj politički odabir''.

No, zašto bi građani trebali vjerovati u sustav ako je zastupnik koji je dao svoj potpis za opoziv Marića, sada glasovao protiv tog opoziva. ''Odluka koju je donio je njegova osobna odluka koja nema nikakve veze ni sa mnom ni s HDZ-om, a pogotovo ne s pravosuđem'', rekao je Plenković.

Na pitanje kada će dokazati da ima većinu, odgovorio je: ''Jedini trenutak u kojem će se vidjeti tko podržava moju Vladu, kada se budu predstavljali novi ministri. To danas nije tema dana, to je sigurno''.

Podsjetimo, glasovanje o nepovjerenju Mariću danas u Saboru nije pokazalo je da je jednak broj zastupnika koji su glasovali za i protiv opoziva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene