Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci se pitaju:

'Zašto mladi Hrvati nisu zainteresirani za tehničke studije koji nude sigurnu karijeru?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedovoljnog interesa mladih za računarske i studije informatičkih tehnologija - IT Hrvatskoj će još nekoliko godina nedostajati IT stručnjaci, pokazala je analiza interesa mladih za studijima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (tzv. STEM) koju je napravio Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje u sklopu projekta "eSkills for Jobs".

Radi se o analizi interesa maturanata za spomenute studije u razdoblju od 2010. do 2014. , a njene rezultate je u srijedu u Zagrebu, u sklopu CARNetove korisničke konferencije CUC 2014., predstavio zamjenik ravnatelja Agencije Igor Drvodelić.

eSkills for Jobs

Pročitajte i ovo Učenici, ilustracija (Foto: Getty images) poteškoće otklonjene Počele prijave za srednje škole, a web-stranica – u kvaru. Iz CARNET-a poručili: ''Nema potrebe da se svi u isto vrijeme prijavljuju'' Slika nije dostupna Zadnji dan škole CARNET uklonio problem: Sustav e-Dnevnik ponovno dostupan svima

Kako se navodi, analiza je pokazala da je ove godine poraslo zanimanje mladih za studijima računarstva za 20 posto, ali usprkos tomu Hrvatska će se još godinama boriti s problemom nedostatka IT stručnjaka zbog kontinuiranoga pada tijekom pet prethodnih godina te će biti teško nadoknaditi tu razliku. Ipak, rečeno je, ohrabrujuće je što mladi računarske i informacijsko-komunikacijske studije tijekom posljednje tri godine u sustavu odabira fakulteta rangiraju na viša mjesta pa su im tako ove godine studiji računarstva bili prosječno na 3,8. mjestu dok su u 2011., primjerice, prosječno zauzimali gotovo 7. mjesto.

Iako je Hrvatska imala uzlazni trend u broju diplomiranih studenata računarstva od 2004. nadalje, te smo u 2012. godini dosegli 1500 visokoobrazovanih inženjera računarstva godišnje, analiza prijava putem sustava državne mature, rekao je Drvodelić, govori da je broj prijava za te studije ipak od 2010. padao iz godine u godinu, a oporavak i porast broja prijava za 20 posto dogodio se tek u 2014.

Računarski i IT studiji smatraju se ključnima jer, istaknuto je, praktički jamče karijeru u danas vrlo atraktivnom sektoru. S tim u vezi dodaje se kako je dovoljno reći da će u Europi do 2020. prema procjenama nedostajati oko 900 tisuća stručnjaka za računarstvo, ali da se unatoč tome što je Hrvatska u samome vrhu po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji (EU), budući studenti i dalje radije odlučuju za društveno-humanističke studije na kojima stječu profesije koje nisu tražene na tržištu rada.

Zašto mladi nisu zainteresirani za tehničke studije koji nude sigurnu karijeru i budućnost?

U sklopu toga događanja održana je i panel rasprava koja je pokušala odgovoriti na pitanja zašto mladi nisu zainteresirani za tehničke studije koji nude sigurnu karijeru i budućnost u kojoj su sudjelovali i predstavnici nekoliko IT tvrtki - direktor IN2data Leo Mršić, direktor tvrtke Blink i predstavnik ICT udruge Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-IKT) Ivan Ante Nikolić te predstavnik Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra i eSkills inicijative Dario Sušanj.

Nacionalni koordinator inicijative "eSkills for Jobs" za Hrvatsku Hrvoje Balen istaknuo je pak da je "IT sektor u Hrvatskoj jedna je od rijetkih gospodarskih grana koja, unatoč recesiji, kontinuirano raste i zapošljava nove stručnjake, ali i upozorio kako je krajnje je vrijeme da se i država počne prema ovom sektoru odnositi odgovornije i dodatno uključivati kroz, primjerice, povoljnije uvjete poslovanja.

Inicijativa Europske komisije "eSkills for Jobs" prvenstveno je usmjerena na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unaprjeđenja informatičkih i digitalnih vještina, a koje su danas nužan preduvjet za izgradnju inovativnoga gospodarstva. Cilj ove inicijative je, kroz razne aktivnosti, događaje, tribine i javne nastupe tijekom ove godine, obilježiti važnost ulaganja u razvoj informatičkih vještina i kontinuirano rastuću potražnju za radnom snagom koja posjeduje informatičke vještine te promovirati ICT industriju i ICT zanimanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene