Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret Plenkovića i pape Franje

Ivana Petrović iz Vatikana: "Spomenuta je i tema kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Hrvatska je tu zauzela najpametniji mogući pristup"

Premijer Andrej Plenković bio je u službenom posjetu Vatikanu, kao premijer zemlje koja predsjeda Vijećem Europske unije. Razgovarao je s papom Franjom i državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

Politika Svete Stolice jako cijeni kada čelnik zemlje predsjedateljice EU dođe u posjet Vatikanu i to je značaj ovog posjeta. Sveta Stolica je jak pravni subjekat, ona je snažno povezana s EU. U tom smislu je sastanak obilovao raznim temama, od europskih do svjetskih.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

No, Papu Franju je najviše zanimala demografija kao točka koja je prvi puta uvrštena u novi financijski proračun EU.

Premijer Plenković je prvi EU čelnik koji je visoko postavio pitanje demografije, a Svetoj Stolici je ta tema bitna. Razgovaralo se o migracijama, ali ne na način kako Hrvatska čuva granicu EU, već je Papa Franjo iznio svoj stav da oni koji su odlučili ostati u RH, da dobiju što kvalitetniji način integracije u novo društvo u kojem žele živjeti.

Premijer Plenković je razgovarao s kardinalom Parolinom, trostruko više vremena od predviđenog. Razgovaralo se o proširenju EU, zatim i o BiH. Oni su jako dobro u to upućeni. U izborni inžinjering. Sveta Stolica jako je zabrinuta zbog smanjivanja broja katolika u BiH. Bilo je riječi i o kanonizaciji Svetog Alojzija Stepinca.

"Pozicija vlade konkretno u ovom slučaju, a mogu reći i cijelog hrvatskog naroda, da su naša očekivanja i želje poznati, tu se ništa ne mijenja. Ono što očekujemo je da se cijela ta procedura kako i treba dovrši u okviru Katoličke Crkve. Poruka koju imamo je poruka strpljenje", kazao je Plenković nakon službenih susreta.

Što se tiče kanonizacije, tu je temu prvi spomenuo papa Franjo koji je Hrvate pozvao na strpljenje.

I to je najpametniji mogući pristup, jer naši političari kada razgovaraju s visokim crkvenim prelatima o kanonizaciji, i to odmah izađe na naslovnicama, to se dobro ne prihvaća a te se stvari, crkvene stvari, a opet politički važne, obično rade u tišini i diplomatskim kanalima, a ne javno, jer javno ovdje jako loše odjekuje, u smislu političkog PR-a.

Politika što manje treba razgovarati o kanonizaciji.

Nakon audijencije koja je trajala 22 minute, hrvatski premijer i Papa razmijenili su darove.

Premijer je darovao Papi raspelo "Raspeti Krist" Damira Mataušića i drugi svezak Beramskog brevijara napisan na glagoljici. Od Pape je dobio medalju s ključnim porukama solidarnosti i suradnje, te nekoliko knjiga – njegovih radova.

Papa je Plenkoviću također darovao tiskani primjerak dokumenta koji je prije godinu dana potpisao sa šeikom Muhamedom bin Abdulom Karimom Al Isom, glavnim tajnikom Lige muslimanskog svijeta koji je bio u Zagrebu ovoga tjedna, što je dio međureligijskog dijaloga, važne poruke upućene prošle godine u veljači.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene