Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONGRES U ZAGREBU

Ivana Petrović: "Kongres EPP-a bit će posebno važan zbog okruglog stola o zapadnom Balkanu"

Iduća dva dana Zagreb je domaćin izbornom kongresu Europske pučke stranke. Novo vodstvo pučani prvi put biraju u Hrvatskoj. Dio europskih čelnika već je stigao, nižu se bilateralni sastanci. Zagrebački skup pučana - svojevrsni je test i za sigurnosne službe.

U palači Dverce priređena je svečana večera za sudionike sastanka Europske pučke stranke. Za Dnevnik Nove TV odatle se javila reporterka i urednica Ivana Petrović. Navela je koja bi se događanja mogla izdvojiti kao najvažnija s predstojećeg dvodnevnog summita europskih pučana.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota, reporter Dnevnika Nove TV Pučani sastavili manifest Reporter Dnevnika Nove TV iz Bukurešta: "Plenkovićevi sastanci će vjerojatno podgrijati nagađanja da odlazi u Bruxelles" Slika nije dostupna do kraja godine Europska pučka stranka izbacuje Orbanov Fidesz zbog spornog zakona: "To nema nikakve veze s duhom demokracije"

"Za samu stranku europskih pučana, u svakom slučaju, najvažniji događaj jest izbor novoga vodstva stranke. Novi predsjednik bit će Donald Tusk. Tu se ne očekuje nikakvo demokratsko nadmetanje. Jedini je kandidat i praktički je na kongres u Zagreb došao samo potvrditi svoju kandidaturu. Naslijedit će Josepha Daula i postati novi predsjednik.

Kao posebno važno treba izdvojiti okrugli stol o zapadnom Balkanu koji će se održati u sljedeća dva dana, a kojim će predsjedati Dubravka Šuica. Osobito je važan u svjetlu dokumenta, non-papera koji je u utorak pustila francuska vlada i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji od zemalja članica traži da se do summita u Zagrebu u svibnju očituju o kompletnoj reformi proširenja i reformi pristupnog procesa za potencijalne nove zemlje članice.

Uz Macrona je stalo već šest zemalja članica od kojih niti jedan čelnik države ili vlade ne pripadaju europskim pučanima. Dakle, riječ je o socijalistima i liberalima i taj dokument bi sam po sebi mogao nametnuti jedan novi izazov na kongresu u Zagrebu. Tim više što je koncept balkanskog Schengena već utemeljen nedavnim susretom u Ohridu. Oni će se opet sastati u Draču.

Riječ je o jednom novom konceptu privilegiranog partnerstva u kojem šefovi država i vlada koji dolaze iz Europske pučke stranke se trebaju odrediti pa i sama predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Do summita u Zagrebu u svibnju, slijedom non-paper dokumenta malo pomalo će se početi mijenjati narativ oko proširenja k Macronovu tragu koji traje već godinu i pol, praktički od summita u Sofiji", izvijestila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene