Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Molili smo ih da prestanu''

Amnesty International tvrdi da je hrvatska policija brutalno pretukla i mučila migrante kod Plitvica, objavili i uznemirujuće fotografije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uznemirujuće fotografije navodnog policijskog zlostavljanja migranata na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine objavio je Amnesty International.

''U zastrašujućoj eskalaciji policijskih kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, nedavno je skupina migranata zavezana, brutalno pretučena i mučena od strane policijskih službenika koji su se rugali njihovim ozljede i razmazali im hranu po krvavim glavama kako bi ih ponizili'', piše danas Amnesty International.

Pročitajte i ovo Razbijeno staklo na automobilu parkiranom kod groblja Markovo polje Oglasila se i policija Građanima provaljuju u automobile dok obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih: "Dok smo palili svijeću, začuo se..." Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći

Objavili su svjedočanstva šestorice muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i afganistanskih azilanata koje je navodno hrvatska policija uhitila u noći s 26. na 27. svibnja u blizini Plitvičkih jezera dok su pokušavali ući u zemlju kako bi došli do zapadne Europe.

''Molili smo ih da prestanu''

Muškarci su ispričali da je između osam i deset ljudi, odjeveno u crne uniforme identične onima koje koristi hrvatska specijalna policija, pucalo iz oružja u zrak i udaralo migrante metalnim palicama i hvataljkama. Tvrde da su im potom na krvave glave trljali kečap, majonezu i šećer koje su pronašli u jednom od ruksaka.

''Molili smo ih da prestanu i smiluju se. Bili smo vezani, nismo se mogli pomaknuti, bili smo poniženi. Nije bilo razloga da nas udaraju i muče. Snimali su nas svojim telefonima, pjevali i smijali se'', rekao je za Amnesty Pakistanac Amir kojemu su slomljeni ruka i nos, a dobio je i ubode na stražnjoj strani glave te modrice po cijelom licu i rukama.

''EU više ne smije ignorirati nasilje''

Predstavnici Amnesty Internationala razgovarali su i s liječnicima koji su liječili muškarce i članovima nevladine organizacije (NGO) koji su svjedočili njihovim ozljedama.

''Europska unija više ne može šutjeti i namjerno ignorirati nasilje i zlostavljanja od strane hrvatske policije na vanjskim granicama zemlje. Njihova šutnja omogućava, pa čak i ohrabruje, počinitelje ovakvih zlostavljanja da nastave bez posljedica. Europska komisija mora istražiti najnovija izvješća zastrašujućeg policijskog nasilja nad migrantima i azilantima", rekao je nakon ovog incidenta Massimo Moratti, zamjenik direktora Ureda za Europu Amnesty Internationala..

Desetak muškaraca te je noći zadobilo teške ozljede. Tridesetogodišnjem Tariqu obje ruke i jedna noga su u gipsu te ima vidljive posjekotine i modrice na glavi i licu, piše Amnesty.

"Nisu nam dali priliku da išta kažemo kada su nas uhvatili. Samo su nas počeli udarati. Dok sam ležao na zemlji udarili su me u glavu stražnjim dijelom pištolja i počeo sam krvariti. Pokušao sam zaštititi glavu od udaraca, ali počeli su me udarati po rukama metalnim šipkama. Padao sam u nesvijest ostatak noći'', rekao je Tariq.

''Bili su u šoku kad su nas vidjeli''

Fotografije ozljeda koje su migrantima navodno nanijeli hrvatski policajci možete pogledati na ovom linku, no upozoravamo da su uznemirujuće.

Nakon gotovo pet sati neprekidnog zlostavljanja, migranti su predani hrvatskoj graničnoj policiji koja ih je prevezla blizu granice s Bosnom i Hercegovinom u dva kombija prije nego što im je naredila da pješače.

"Bili su u šoku kad su vidjeli u kakvom smo stanju. Bili smo natopljeni krvlju i jako potreseni. Jedva smo mogli stajali, kamoli satima hodati do Bosne. Ali rekli su nam da idemo. Rekli su nam da nosimo dečke koji nisu mogli hodati i samo odemo", rekao je jedan od muškaraca Amnestyju.

Višestruki prijelomi, ozljede pluća, traume...

Liječnik hitne pomoći na medicinskoj klinici u Velikoj Kladuši, koji je liječio muškarce nakon što su uspjeli doći do kampa, rekao je Amnesty Internationalu da su svi imali ozljede na potiljku, koje bi mogle nastati udarcem tupim predmetom.

Većina je imala višestruke prijelome, ozljede zglobova, ozljede pluća, posjekotine i modrice, a nekoliko ih je traumatizirano. Liječnik je kazao i da im je oko 60 posto migranata i tražitelja azila koje su liječili reklo da ih je ozlijedila hrvatska policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene