Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj Robert Anthony Bradtke demantirao je neke novinske navode po kojima bi Istra mogla biti sjedištem američkih vojnih baza.


"NATO i SAD nemaju nikakvih planova o gradnji bilo kakvih vojnih baza u Istri niti u Dalmaciji. To nije politika NATO-a", kazao je američki veleposlanik na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu

To je potvrdio i istarski župan Ivan Jakovčić, koji se zajedno sa suradnicima sastao s veleposlanikom Bradtkeom.

Podsjetio je i kako su se svojedobno pojavile priče po kojima bi sadašnje središte za obuku vojnika "Muzil" trebao u budućnosti postati jaka vojna baza za mornaricu, odnosno da bi pulska Zračna luka trebala postati novi veliki vojni aerodrom.

"Sve su to bile najobičnije izmišljotine ljudi koji očito rade
antipropagandu za NATO savez, i propagandu za neke svoje političke interese. Stoga još jednom potvrđujemo da to nema nikakve veze s istinom", istaknuo je Jakovčić.

Američki veleposlanik Robert Antony Bradtke rekao je također kako postoji veliko zanimanje američkih tvrtki za ulaganja u projekt "Brijuni rivijera" te je izrazio zadovoljstvo što sve veći broj američkih turista svoj odmor provodi u Hrvatskoj.

"Američko veleposlanstvo može još više potaknuti njihov dolazak i stoga vjerujem kako će se taj broj uskoro povećati. U SAD-u se Hrvatska sve više spominje kao atraktivno turističko odredište, a nedavno je časopis New York Times objavio članak u kojem je Istru nazvao drugom Toscanom", naglasio je veleposlanik Bradtke.

Američki veleposlanik rekao je i da je prije nekoliko dana održan prvi krug razgovora vezan uz odnose civilnog zrakoplovstva SAD-a i Hrvatske.

"Razgovor je postigao dobre rezultate i vjerujemo da ćemo uskoro postići konačni dogovor. Nadam se da će novi sporazum kojeg će dvije države potpisati, biti novi poticaj da se građani Hrvatske i SAD-a još više približe jer će olakšati putovanje iz jedne zemlje u drugu", zaključio je američki veleposlanik Bradtke.

Istaknuo je i kako američka agencija za međunarodni razvoj "USAID" i Istarska razvojna agencija već godinama vrlo dobro surađuju.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim razgovorima istarski župan Jakovčić kazao je kako je američkog veleposlanika upoznao s istarskim razvojnim programima na području infrastrukture i zaštite okoliša te razvoja turizma i industrije.