Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To sprečava američki sud

SEC opovrgao da je potvrdio dostavu dokaza o Daimleru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Komisija za burze i vrijednosnice opovrgla je vjerodostojnost izvješća nekih hrvatskih medija, prema kojima je ona 'potvrdila' dostavu spisa o aferi Daimler hrvatskim vlastima s imenima osoba koje su primale mito, ističući da 'ne komentira dokumente koji nije učinila javnima'.

Na pitanje o dostavi dokumenata o aferi Daimler u Zagreb, odnosno o fazi u kojoj je zahtjev hrvatskih vlasti za pravnu pomoć, glasnogovornik SEC-a je odgovorio da 'to ne može komentirati'. 'Ja ne mogu o tome raspravljati. To se upravo događa", izjavio je u Washingtonu glasnogovornik SEC-a John Nester. Upitan radi li se o politici agencije, odgovorio je 'mi ne možemo komentirati dokumente koje nismo objavili'. 'To je politika Komisije. Mi možemo raspravljati samo o dokumentima i izjavama koje smo objavili. Ako nešto nije objavljeno, ne smijemo o tome govoriti', rekao je Nester.

Pročitajte i ovo Ilustracija U kritičnom je stanju "Naše su misli s njom": Jedna od najotrovnijih zmija napala dostavljačicu, hitno je prevezena u bolnicu Ilustracija Nova usluga? Poduzetnički duh na hrvatski način: Zaposlenik HEP-a službenim autom radio dostavu hrane

>> Slučaj Daimler: Suradnja s Amerikancima vrlo dobra

Na pitanje je li i jedan dokument iz istrage a učinjen javnim i ako nije hoće li to biti u budućnosti, glasnogovornik SEC-a je odgovorio negativno. Istakao je da to priječi i sudska nagodba američkih vlasti i tvrtke Daimler, potvrđena 1. travnja pred saveznim sudom u Washingtonu, prema kojoj je Daimler pristao platiti 185 milijuna dolara kazne, zbog podmićivanja državnih dužnosnika u 22 države, uključujući i Hrvatsku. 'Postoji sudska nagodba s čvrstom suglasnošću' protiv objave dokumenata, rekao je Nester.

SEC i američko ministarstvo pravosuđa su od 2004. vodili istragu protiv Daimlera na temelju dojave internog revizora da ta njemačka tvrtka, najveći svjetski prozvođač kamiona i 13. na svijetu proizvođač automobila s luksuznim brandom Mercedes-Benz, vodi razgranatu korupcijsku mrežu u svijetu s kojom osigurava dobivanje državnih poslova. Iz USKOK-a je u ponedjeljak Hini potvrđeno da predistraga o Daimlerovu podmićivanju hrvatskih vladinih dužnosnika, vezana uz nabavu 210 vatrogasnih vozila 2003., još traje, uz "vrlo dobru suradnju" s američkim vlastima.

Daimler AG je 1. travnja pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u Hrvatskoj, gdje je od 2002. do siječnja 2008. za mito navodno isplatio oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP, vrijedan 85 milijuna eura. Na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedna imena ili rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica 'hrvatski vladini dužnosnici'.

>> 'Vlada mora obustaviti posao s Daimlerom'

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura. Ugovor s Daimlerom prije sedam godina potpisali su tadašnji članovi vlade Ivice Račana - ministri gospodarstva, financija i unutarnjih poslova Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac i Šime Lučin. Sva trojica tvrde da nisu primili mito, niti im ga je tko nudio. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene