Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki mediji o smrti Ivice Račana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik The Washington Post (WP) piše u ponedjeljak o smrti bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana ističući da je on, dok je bio na čelu koalicijske vlade 2000. do 2003. godine, pridonio obnavljanju gospodarskih i trgovinskih veza s Europom te potpisao pretpristupni sporazum s Europskom unijom.

- Bivši komunistički čelnik, vodio je vladajuću koaliciju od 2000.
do 2003. koja je bila potpuno predana tome da Hrvatsku učini dijelom europske matice nakon desetljeća autoritarne i nacionalističke vladavine pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, navodi The Washington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan slobode medija Ubijena 44 novinara, još 24 su uspjela preživjeti: Izvještavali su o okolišu Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade"

The New York Times i neki drugi američki listovi prenijeli su
agencijsku vijest Associated Pressa o Račanovoj smrti, u kojoj se također ističu Račanove zasluge za hrvatsko približavanje EU i njegova popularnost u zemlji.

Glas Amerike (VOA) opširno izvješćuje o Račanovoj smrti, prenoseći izjave njegovih liječnika, SDP-a te reakcije predsjednika Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera i drugih vodećih hrvatskih političara. 

VOA prenosi i izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradkea koji je kazao da će Račan u SAD-u ostati upamćen kao čovjek koji je vodio Hrvatsku na putu demokracije u osjetljivom tranzicijskom razdoblju i pomogao da se stvore temelji snažnih i pozitivnih odnosa kakve danas imaju Hrvatska i Sjedinjene Države.

Račan je na čelu izaslanstva hrvatske Vlade boravio od 4. do 7.
lipnja 2002. u posjetu SAD-u kada se sastao s predsjednikom Georgeom W. Bushom i drugim najvišim američkim dužnosnicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene