Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hm da...

NAJSKUPLJI, NAJBOLJI, NO NEŠTO MU NEDOSTAJE Ovo marinci žele na najskupljem borbenom avionu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki marinci žele laser u F-35B. Zasad će to ostati samo na željama.

Borbeni lovac 5. generacije F-35B najskuplji je model, najskupljeg američkog projekta borbenog zrakoplova u povijesti. Radaru gotovo nevidljiv, pun senzora i dizajniran da može polijetati i slijetati vertikalno, svaki od F-35B borbenih aviona jest 134 milijuna dolara vrijedna nakupina metala i softwarea. Što bi onda, američki marinci mogli još više poželjeti u tom zrakoplovu?

Pročitajte i ovo Laseri problem za avione - 2 pogibeljan trend Opasna igra može dovesti do tragedije: Ove godine zabilježeno 18 novih slučajeva Slika nije dostupna Nisu opasne samo za djecu Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja: Doznajte koje su igračke ŠTETNE za zdravlje

Odgovor glasi - lasere. Ako se može ravnati prema riječima generala poručnika Roberta Walsha, zapovjednog generala Zapovjednog centra borbenog razvoja američkih marinaca, koji je rekao da on "apsolutno vidi postavljanje lasera na varijantu F-35B zrakoplova u budućnosti", onda se takvo što može i očekivati, prenosi popsci.com.

Walsh priznaje da prema trenutnim tehnološkim mogućnostima, borbeni laser ne bi ni izbliza stao u F-35B, ali na njegovom smanjivanju bi radili postupno, a prvo bi ga se ugradilo vjerojatno u KC-130 zrakoplov. Postupnim smanjivanjem i tehnološkim razvojem, Walsh vidi lasere u F-35B, kao i u jurišnim helikopterima te drugim jurišnim zrakoplovima.

Američka vojska već radi na više projekata primjene laserskog naoružanja, a američka mornarica je 2013. godine već stavila iste u uporabu, dok se očekuje da bi ostali rodovi vojske lasere trebali uvrstiti u svoj asortiman do 2030. godine.

Trenutni vojni laseri dobri su za bušenje rupa u dronovima, ili limu vozila, pod uvjetom da su upereni u metu određeno vrijeme i koncentrirani na jedno te istu točku.

Da bi laseri imali veću moć, trebaju imati više energije. Napajanje za izrazito jake lasere nije teško postaviti na brodovima, pa čak niti u kamione, koji dodatni izvor napajanja mogu vući u prikolici, no borbeni zrakoplovi nemaju taj luksuz.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene