Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki marinci žele laser u F-35B. Zasad će to ostati samo na željama.


Borbeni lovac 5. generacije F-35B najskuplji je model, najskupljeg američkog projekta borbenog zrakoplova u povijesti. Radaru gotovo nevidljiv, pun senzora i dizajniran da može polijetati i slijetati vertikalno, svaki od F-35B borbenih aviona jest 134 milijuna dolara vrijedna nakupina metala i softwarea. Što bi onda, američki marinci mogli još više poželjeti u tom zrakoplovu?

Vezani članci Avion F-35A, ilustracija (Foto: AFP) Japanski borbeni avion F-35A nestao s radara tijekom vježbe iznad Tihog oceana Polijetanje zrakoplova (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) U Hrvatskoj ponovno u porastu trend koji ugrožava živote pilotima i putnicima zrakoplova

Odgovor glasi - lasere. Ako se može ravnati prema riječima generala poručnika Roberta Walsha, zapovjednog generala Zapovjednog centra borbenog razvoja američkih marinaca, koji je rekao da on "apsolutno vidi postavljanje lasera na varijantu F-35B zrakoplova u budućnosti", onda se takvo što može i očekivati, prenosi popsci.com.

Walsh priznaje da prema trenutnim tehnološkim mogućnostima, borbeni laser ne bi ni izbliza stao u F-35B, ali na njegovom smanjivanju bi radili postupno, a prvo bi ga se ugradilo vjerojatno u KC-130 zrakoplov. Postupnim smanjivanjem i tehnološkim razvojem, Walsh vidi lasere u F-35B, kao i u jurišnim helikopterima te drugim jurišnim zrakoplovima.

Američka vojska već radi na više projekata primjene laserskog naoružanja, a američka mornarica je 2013. godine već stavila iste u uporabu, dok se očekuje da bi ostali rodovi vojske lasere trebali uvrstiti u svoj asortiman do 2030. godine.

Trenutni vojni laseri dobri su za bušenje rupa u dronovima, ili limu vozila, pod uvjetom da su upereni u metu određeno vrijeme i koncentrirani na jedno te istu točku.

Da bi laseri imali veću moć, trebaju imati više energije. Napajanje za izrazito jake lasere nije teško postaviti na brodovima, pa čak niti u kamione, koji dodatni izvor napajanja mogu vući u prikolici, no borbeni zrakoplovi nemaju taj luksuz.