Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alpe: Akcija spašavanja trajat će još od 10 do 24 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spašavanje hrvatskoga speleologa Igora Jelinića i ujedno člana karlovačke postaje Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz jame Piaggia Belle u Alpama, u talijanskoj regiji Piemonte, zasad je vrlo uspješno.

Jelinić je danas na nosilima za koja je privezen prošao najuži, najzahtjevniji i najopasniji prolaz, doznaje se od pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića.

Pročitajte i ovo Skijalište Cervinia u Italiji Talijansko skijalište VIDEO Drama u žičari: Jak vjetar gotovo otkinuo gondole pune putnika Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Talijanski i francuski spasioci i hrvatski speleolozi, s kojima je Jelinić istraživao tu još neistraženu jamu, svjesni su da slijedi
izvlačenje kroz vodeni dio sa slapovima, što će također biti teško, što nužno ne znači da će zahtijevati i ronjenje, kaže Prizmić.

Dodaje kako je dobio informaciju da je Jelinić u psihički dobrom stanju, iako zna kroz kakve prolaze na nosilima treba proći do izlaza iz jame u duljini oko četiri kilometra te unatoč vremenu provedenom u jami bez danjeg svjetla, na temperaturi od samo četiri stupnja, i to još od srijede.

"To samo govori kako je jak Igorov karakter", ističe Prizmić i dodaje da je to dokaz koliko se dobro o njemu brinu i liječnici i spasioci.

Osoba za kontakt sa spasiocima u karlovačkoj postaji HGSS-a, Damir Basara kaže kako je danas od spasilaca u Italiji dobio službenu informaciju da je nakon uspješno svladanog najopasnijeg prolaza Jelinić dobio novi bivak, a pripremaju se nova sidrišta za povlačenje nosila konopima.

"U spašavanju je angažirano 120 ljudi, a na samom terenu se izmjenjuje 80 spasilaca. Prema procjeni spasilaca, trebat će još od 10 do 24 sata da Jelinić bude izvučen, a nadamo se da će to svakako biti noćas", rekao je Basara.

Nakon što je u srijedu u 22 sata slomio gležanj i ostao visiti na konopcima, u četvrtak ujutro počela je akcija spašavanja, speleolog Jelinić skinut je s konopca i pružena mu je liječnička pomoć. 

Od tada se proširuju kanali i svakih 40-ak metara postavlja tridesetak sidrišta uz koja su po dva ili tri spasioca koja povlače užad kroz sidrišta, što je složen posao, objasnio je Basara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene